01.08.2016 Beograd

48 sati u Šangaju: Devet stvari koje ne smete da propustite

48 sati u Šangaju: Devet stvari koje ne smete da propustite Foto: Pixabay
Otkrijte kako da na najbolji način iskoristite dva dana u najvećem kineskom gradu, koje turističke atrakcije morate da posetite i koje specijalitete da probate.

Samo nekoliko gradova na svetu može se meriti s Šangajem kada je reč o kulturi, događanjima i istorijskim znamenitostima. Saznajte koje su najposećenije destinacije u Šangaju i šta sve morate obići ako se nađete u njemu na samo 48 sati, piše Independent.

 

Prvi dan

Šetnja

Otpočnite svoj dan šetnjom po bulevaru pokraj vode sa istorijskim zgradama na zapadnom krilu, Bund, gde su mnogi trgovci Evrope ostavili traga na početku 20. veka.

Počnite od Hotela Mira, a čak iako niste gost možete da posetite mali muzej na prvom spratu unutar hotela.

Prateći krivinu reke na jugu posetite Kuću običaja, koja datira iz 1927.godine i poseduje najveće zvono u Aziji iz tog doba. Tu se takođe može videti i najveća građevina na Bungu - Banka Hongkonga i Šangaja, koja je otvorena 1923. godine kao najelegantnija građevina između Sueckog kanala i Beringovog moreuza.

 

Ručajte usput

Dva bloka severno od ulice Sichuan, na uglu sa ulicom Fuzhou, Šangajska baka je kantonski restoran u kojem morate da probate specijalistet - dinstanu slaninu sa dinstanim plavim patlidžanom.

 

Kulturno popodne

Glavna atrakcija Narodnog trga jeste Muzej Šangaja. Ova spektakularna građevina moderne strukture, stara je 20 godina i ima kružni galerijski prostor na vrhu kvadratne osnove. Izgrađena je u skladu sa drevnim kineskim verovanjima o četvrtastoj zemlji i okruglom nebu što slogan muzeja Lutanje kroz svet umetnosti u drevnoj Kini svakako sumira. Kolekcija doseže iznos od čak milion predmeta, ali srećom samo je mali deo izložen, uključujući bronzane skulpture (u prizemlju), keramiku (drugi sprat) i posebno impresivna kaligrafija (treći sprat). Otvoren je od 9h do 17h, a dnevni limit je 8.000 posetilaca. Ulaz je slobodan.

 

Večerajte sa lokalcima

Lao Beijing je takođe jedan od tradicionalnih restorana ovog grada. Kao glavni specijalitet probajte patku, koju će vam teatralno servirati ekstravantno obučene konobarice.

 

Drugi dan

Idite do hrama

Jade Buddha hram je jedan od nekoliko živopisnih budističkih svetilišta Šangaja. Na početku posete nailazi se na veličanstveno izrezbarenu statuu samog Bude, ali ono što je zapravo zanimljivo su mirisi koji dopiru iz zadnjeg dela kompleksa, oblast gde gori tamjan. Preci i oni koji su nas nedavno napustili slave se paljenjem tamjana i papirnih lampiona.

 

Umetnost

Jedna od mesta koje morate posetiti jeste Umetnički distrikt M50. Slike, skulpture i instalacije u ovom bivšem kombinatu tekstila i električnih radova su najneobičniji koje ćete pronaći u Kini. Osim toga, u krugu ove galerije postoje dobra mesta za jelo, uključujući i dobru kafu, kineske i zapadnjačke poslastice.

 

Šoping

Interesantno mesto jeste i Xintiandi galerija, gde su sačuvani neki od elemenata početkom 20. veka i danas čine prostorije modnih dizajnera. Xintiandi je smeštena u centru Šangaja i predstavlja jedinstvenu atrakciju u kojoj su spojene kultura i istorija ovog grada.

Market cveća, ptica, ribe i insekata je otvorena pijaca, pa ako želite da iskusite maloprodajnu pomamu u punom sjaju, morate posetiti ovaj market koji je posebno zanosan.

 

Šetnja u parku

Vrlo interesantno izobilje zelenila izloženo u francuskom stilu možete pronaći u parku Fuxing. Ovde možete uživati u šetnji, razgledati razne statue koje su raspoređene po parku, među njima su statue Marksa i Engelsa, a osim toga možete se i oprobati u plesu sa mnogobrojnim plesačima na platou parka.

 

Zabava

U pozorištu koje se nalazi u centru Šangaja možete sa divljenjem odgledati tačku Šangajske trupe koja izvodi akrobacije, koja nastupa uglavnom noću oko 19:30h. Karte možete kupiti na ulazu (120 juana po osobi), a za nešto povoljniji provod možete se zabaviti uz karaoke u poznatom klubu KVT.

autor: VV izvor: NationalGeographic.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side