14.12.2018 Beograd

Važno je da smo uvek dobro hidrirani

Važno je da smo uvek dobro hidrirani Foto: pixabay
Užurbani način života naterao je mnoge od nas da, zarad ostvarenja velikih ciljeva, sopstveno zdravlje stavimo po strani, ali i neretko doveo u zabludu da zdrav životni stil podrazumeva upotrebu skupih konzmetičkih preparata i konzumaciju neobičnih napitaka.

Naprotiv, sve što nam treba da bismo osetili razliku je - voda. Ova dragocena tečnost, bila izvorska ili flaširana, ako se redovno konzumira, vrlo brzo donosi benefite. Koliko će ko tokom dana uneti vode u organizam zavisi od mnogo faktora, a pre svega od opšteg zdravstvenog stanja, nivoa telesnih aktivnosti kao i vremenskih uslova. Voda predstavlja osnovni sastojak organizma, čini dve trećine ukupne telesne težine i od nje zavise svi vitalni sistemi – objašnjava profesor dr Sergej Ostojić, koji poseduje 15 godina iskustva u radu kao lekar i fiziolog vrhunskih sportista.

Do čega dovodi nedovoljan unos vode?

"Do stanja poznatog kao akutna dehidracija. Prepoznaje se po suvoći usta, smanjenom mokrenju, glavobolji i zatvoru. U težim slučajevima može doći i do smanjenog rasuđivanja, nesvestice, poremećaja u regulaciji telesne temperature, oštećenju funkcija kardiovaskularnog sistema, kao i umanjenju radne i sportske sposobnosti. Da se ovo ne bi dogodilo neophodno je napraviti adekvatan unos, koji obezbeđuje nadoknadu izgubljene vode", ističe profesor dr Ostojić.

Da li postoje određene preporuke kada je flaširana voda u pitanju?

"Oligomineralne vode, na primer, imaju nizak sadržaj mineralnih materija, te kao takve brzo prolaze kroz organizam, zbog čega su veoma pogodne za trudnice, dojilje, bebe i odojčad. Zbog najpovoljnijeg mineralnog sastava smatraju se univerzalnim, jer se preporučuju svim uzrastima, a zdrave osobe mogu da ih piju u neograničenim količinama", kaže dr Ostojić.

Smatra se da ove vode imaju idealan balans minerala koji je fiziološki najblagotvorniji za organizam. Za hidraciju se preporučuju sve higijenski i zdravstveno ispravne vode – od vode iz javnog vodovoda do niskomineralnih flaširanih voda, u skladu sa specifičnim potrebama pojedinačne osobe.

Postoji veći broj preporuka o izboru flaširane vode za piće, a za naše podneblje najpogodnija je voda koja sadrži manje od 20 miligrama natrijuma po litru.

autor: JU izvor: Superzena.B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side