“Hotelu Milion zvezda” - dečiji roman godine
18.09.2019 Beograd

“Hotelu Milion zvezda” - dečiji roman godine

“Hotelu Milion zvezda” - dečiji roman godine Foto: pixabay
Roman “Hotel Milion zvezda” iz pera pravnika, novinarke, keramičara i slikarke Dragane Knežević iz Negotina pobednik je Trećeg kola edicije Čitalački maraton, akcije koju organizuje Izdavačka kuća Klett. To je saopštio stručni žiri sastavljen od književnih kritičara Petra Arbutine, Dragane Ćećez Iljukić i Krste Popovskog na konferenciji za novinare održane u Vukovoj zadužbini.

“Raduje me što sam upoznala Violetu na internetu, koja je me i upitala zašto ne napišem roman za decu s porukom: I ne piši u infinitivu. Okupila sam svoje četvoro dece, koja su danas sa mnom ovde u Vukovoj zadužbini da me podsete na sve svoje nepodopštine, da bih se prisetila i sopstvenih dečjih. Sin mi je rekao da ima jednog druga koji na planini ima hotel koji se zove “Milion zvezda” i tog momenta – roman je bio rođen”, rekla je ovogodišnja pobednica.

Nagradu Dragani Knežević od 500.000 dinara uručila prošlogodišnja laureatkinja Mina Todorović, koja je trijumfovala tinejdžerskim romanom “Jaje, mleko, voda”. Roman Hotel “Miliona zvezda”, pisan jezikom SMS poruka, pobedio je glasovima 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama širom Srbije.

Pred sobom su imali pet romana za decu koje je odabrao stručni žiri, a nakon prvoplasiranog “Hotela Milion zvezda”, slede “Janjičar” Aleksandra Maričića, “Moje zvezdano nebo” Ane Krstić, “Generalna proba” Violete Aleksić i “Odbegla mama” Snežane Gnjidić. Roman Dragane Knežević biće štampan u tiražu od 10.000 primeraka i biće poslat kao poklon učenicima članovima čitalačkih klubova.

Direktorka Kletta je podsetila da je za tri godine trajanja akcije, čiji je cilj negovanje srpske književnosti za decu i mlade, navikavanje osnovaca na čitanje i knjigu i rađanje kritičke misli, otvoreno 520 čitalačkih klubova koji okupljaju više od 9.500 članova širom Srbije.

Pred osnovcima starosti od 11 do 14 godina naći će se pobednički i ostala četiri prvoplasirana romana i oni će odabrati najbolji po svom izboru. Inače, svi autori bave se ove godine porodicom, koja je, kako je primetila članica žirija Dragana Ćećez Iljukić, uz školu, osnovna institucija društva.

“To što sve autore povezuje ista tematika – porodica – izuzetan je znak u ovom društvu da se nešto veliko i lomno desilo s porodicom, ali i da je porodica, pored škole, jedino mesto u kojem možemo pružiti ono što deca u budućnosti zaslužuju. Ovo su pritom mesta gde se deci jedino može pružiti ono što im je u odrastanju neophodno, a deca su naša budućnost”, konstatovala je Ćećez Iljukić.

Ona je ukazala da je roman “Hotel Milion zvezda” napisan jezikom SMS poruka. Vrlo kratko, jasno, sa činjenicama koje veoma jednostavno komuniciraju sa čitaocem.

“A dovodi nas u situaciju kada nestanu struja i internet, odnosno kada mi ga neko oduzme, šta da radim u grupi nepoznatih ljudi, nalazim se na lečenju odvikavajući se od nekakvog interneta”, rekla je Ćećez Iljukić. Drugoplasirani “Janičar” Aleksandra Maričića je roman koji je pokazao da jedna tradicija i priča o janičaru, jednom dečaku koji je dobio ime Omer, i dalje može da komunicira.

“I da stara vremena mogu da komuniciraju s nama jer je porodica jezgro iz kojeg se on podigao i zahvaljujući čemu je uspeo da izdrži sve što ga je u janičarskoj vojsci i iskušenju čekalo”, kaže članica žirija. Treći roman “Moje zvezdano nebo” Ane Krstić, koja je već afirmisala svoje ime iako ima 22 godine, takođe je čudesna stvar.

Priča o selu u koje ne volimo da idemo jer je tamo jedna bestragija i ništa, ali kada nas tamo sačeka neko ko nas voli, deka koji nam podeli ljubav i odvede nas u prirodu, u kontakt koji je s nama samima, nema ljubavi jače od te. Ipak, na kraju saznajemo da nam on zapravo nije deka. Na četvrtom mestu je roman “Generalna proba” Violete Aleksić.

Glavna junakinja romana je Maša, koja je, kako bi mladi rekli, generalno ok, ali nešto u njenom životu ne funkcioniše. Naime, oni koji su ok i koji imaju određene vrednosti i potrebe da svojim radom i trudom dođu do nečega bivaju rušeni, njima se postavljaju određene rampe, ali ona uspeva da prevaziđe sve prepreke zahvaljujući porodici.

“Odbegla mama” Snežane Knjidić je na petom mestu i donosi priču o tipičnoj srpskoj mami. Ona nije odbegla već je samo otišla da završi neka posla. Tokom njenog odsustva porodica se prvi put uplašila i razmislila šta bi stvarno bilo da takve mame nema.

autor: JU izvor: Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side