Vučiću odrešene ruke za široku koaliciju
20.03.2014 Beograd

Vučiću odrešene ruke za široku koaliciju

Vučiću odrešene ruke za široku koaliciju Foto: Medija centar Beograd
Sociolog Srećko Mihajlović ocenio je danas da će sve stranke koje su prešle cenzus, sa izuzetkom DS, ‘potrčati’ u vladu sa Srpskom naprednom strankom i da lider naprednjaka Aleksandar Vučić stoga ima odrešene ruke da napravi široku koaliciju o kojoj je i govorio.

Mihajlović je rekao da su se naprednjaci, formiranjem relativno široke predizborne koalicije, očigledno već opredelili i za široku postizbornu koaliciju i da će u skladu s tim "gledati da što veći broj stranaka uvuku u vlast".

"Ono što je bitno je činjenica da Vučić i naprednjaci mogu da biraju i imaju veliku ponudu jer znamo da je samo DS unapred odbila mogućnost saradnje", rekao je Mihajlović.

Vučić, dodao je on, sada ima odrešne ruke da izabere bilo koga u tim koji će voditi Srbiju u narednom četvorogodišnjem periodu i "to je u skladu sa tim njegovim preuzimanjem odgovornosti za sve ono što će nam se destiti".

Građani su, smatra Mihajlović, glasali za Vučića i naprednjake jer su uvereni da će upravo oni moći da im ispune jedan deo očekivanja vezanih za preživljavanje, hleb, zapošljavanje i zaradu.

"Ako svega toga nema onda vlast pokušava da odsustvo osnovnih egzistencijalnih stvari nadomesti sa nekim surogatima i onda imamo hapšenja i borbu protiv kriminala i korupcije, koji su svakako neohodni, ali ne mogu da nadomeste običnom čoveku osnovnu stvar - hleb i posao", naglašava Mihajlović.

Upitan sa čime će se građani prvo suočiti kada nova vlada preuzme mandat, on je rekao da je očigledno da će to biti "veći problemi od onih sa kojima su se do sada suočavali".

Uostalom, dodao je, to su nam posredno i obećavali pobednici izbora. 

"Mi imamo zanimljiv apsurd - pobeda Vučića i naprednjaka rezultat je opredeljenja tranzicionih gubitnika za njih, a oni će i dalje snositi glavni teret ove naše dugotrajne i beskrajne tranzicije. Oni će i dalje biti ti koji će na svojoj grbači izneti zemlju iz krize, nadajmo se", ukazuje Mihalović.

Komentarišući povlačenje lidera pojedinih stranaka koje nisu prešle cenzus na izborima 16. marta, Mihalović je naveo da smo po prvi put svedoci odgovornog ponašanja stranačkih lidera koji su shvatili da u slučaju neuspeha odgovornost snose upravo oni i da izborni neuspeh mora da se plati.

Upitan očekuje li i ostavku lidera DS Dragana Ðilasa, nakon što je stranka osvojila samo šest odsto u poređenju sa 22 odsto na izborima 2012. godine, Mihajlović je naveo da je to unutarstranačko pitanje, ali da DS treba da se reintegriše i revitalizuje, kako bi to povuklo oporavak čitave opozicije. 

"Glavni problem ove zemlje jeste činjenica da imamo jednu stranku koja ja apsolutni pobednik izbora i ima celokupnu zakonodavnu vlast, odnosno vlada parlamentom. Kad god je Srbija zavisila od jednog čoveka i jedne političke stranke, u poslednjih 200 godina, to se po pravilu završavalo loše. Zato je bitno da pored ovolike dominacije imamo i koliko-toliko jaku opoziciju bez obzira na njeno minimalno učešće u zakonodavnoj vlasti", zaključuje Mihajlović.

autor: VPS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side