Veljko Đurić: Srbija ponovo voli
20.03.2014 Beograd

Veljko Đurić: Srbija ponovo voli

Veljko Đurić: Srbija ponovo voli
Kako je probuđena nova nada? - Za nepune dve godine od dana kada je osvojila 24 odsto glasova SNS je, vođena glavom Aleksandra Vučića, uspela da duplira taj izborni rezultat i obezbedi apsolutnu skupštinsku većinu.

Zapanjuje podatak da toliku podršku glasača u svojim najslavnijim danima, na samom pragu nizanja katastrofa devedesetih, nije imao ni Milošević. Svi se sećamo kako je Miloševiću taj izborni kapital dugo potrajao i kako ga je držao na vlasti uprkos izgubljenimratovima, hiperinflaciji, kriminalizacijidruštva, nestašici, bombardovanjui – svakako – Miri.

Vremena su teška i Vučiću svakako treba odati priznanje da je, uprkos svemu, u narodu probudio toliko potrebni optimizam. Kako je on to uradio? Iz njegovih usta više puta smo čuli da su za vreme njegovog PPV mandata postignuti veliki uspesi i da glasači to prepoznaju i cene. Teško je poverovati u to objašnjenje jer se kao uspesi PP Vlade navode Briselski sporazum (koji niko nije video), prodaja Jata (pod nepoznatim uslovima), investicije Mercedesa (za koje svi znaju da to nisu) i Šeherezadin šeik koji nas naprasno ludo voli. O Briselskom sporazumu nam je samo rečeno da su postojale dve opcije i da se on izborio za onu povoljniju. Toliko treba da znamo i to je dovoljno.

Ukoliko se Vučićev uspeh ne može objasniti njegovim velikim delima (jer ih nema),onda se jedino može objasniti njegovim velikim rečima (jer toga ima u izobilju). Vučiću se, uglavnom, ne postavljaju pitanja,a i kada ih neko postavi on na njih ne odgovara. Nikad nam nije objasnio kada i kako je nastala ta ogromna razlika između starog i novog Vučića? U kom trenutku je Šešelj od “dobrog čoveka” postao “lažov” i od kada se čast i suverenitet Srbije ne brane u Karlobagu,već učestvovanjem na izborima koje je raspisala država koju “ne priznajemo”?

Uostalom, Vučić se nije preobrazio kao neiskusni politički mladac,već u trenutku kada je kao najbolji đak Šešeljeve retoričke škole već godinama bio u vrhu Srpske radikalne stranke. Vučić je od Šešelja svakako naučio koliko se političke moći može steći usmeravanjem mržnje. Stari Vučić nas je podsticao da mrzimo Hrvate i Muslimane i naročito one Srbe “koji su to samo rođenjem”. Novi Vučić usmerava mržnju na bogate i stavlja nas pred jednostavan izbor: da li smo za njega ili za tajkune? Upravo to su me nedavno na ulici pitali njegovi politički aktivisti. Nisu znali da mi odgovore da li je SNS i dalje u koaliciji sa Karićem i da li je možda Milanka jedini “netajkunizovani” deo te porodice.

U zemlji osiromašenih i opljačkanih lako se budi lažna nada da će nam se hapšenjima i sudskim presudama “te pare vratiti”. Sećam se kako su se u najboljim Slobinim vremenima u Politikinoj rubrici “Odjeci i reagovanja” najugledniji srpski umovi takmičili da nam objasne na koje su sve načine Hrvati i Slovenci (a i ostali bratski narodi) pokrali Srbiju. Tada je na Ohridu čak pronađen i deo gvozdene ograde “neprocenjive vrednosti” koji je neko preneo iz Beograda. Sa tom ogradom svako od nas bi bio mnogo i srećniji i bogatiji. Sloba će je vratiti i za pet godina Srbija će procvetati. Bićemo Švedska. Mnogi su u to poverovali i dalje veruju u slična čuda. Vučićeva dosadašnja retorika je ista i podstiče sasvim pogrešno, ali široko rasprostranjeno uverenje da mi efikasno i mnogo radimo,ali nam miševi i neprijatelji sve razvuku. Neće baš biti da je tako,ali nas opija uverenje da smo mi u pravu, da smo ispravni i vredni. Da smo pametniji i bolji od drugih. Da ne treba da se menjamo.

Vučić je do trenutka svog trijumfa stigao obećanjima i pričama. Videćemo da li će ga njegova ambicija i vrednoća voditi ka daljoj formulaciji potpuno nerealnih ciljeva iz serije Karlobag i Beograd na vodi ili ka krupnim rezovima iluzija koje je podstakao. Lično, ne volim da živim u zemlji u kojoj jedan čovek sve rešava: i vodovod u Užicu, i smetove u Feketiću,i to ko treba da sedi u upravi Zvezde.

(Autor je psiholog, redovni profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije u Novom Sadu.)

autor: Veljko Đurić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side