Tadić pogrešio kada se povukao s mesta predsednika
27.05.2012 Beograd

Tadić pogrešio kada se povukao s mesta predsednika

Tadić pogrešio kada se povukao s mesta predsednika
Zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu Johana Dajmel ocenila je da su izbori u Srbiji pokazali da su građani umorni od lidera Demokratske stranke Borisa Tadića, koji je precenio svoju poziciju kada se prevremeno povukao s funkcije šefa države.

Tadić je poražen, a DS je ozbiljno oslabljena. Glasači su uskratili podršku kandidatu DS i toj stranci iz nekoliko razloga, među kojima se nalaze način na koji je Tadić vladao, ozbiljna ekonomska i društvena situacija u državi, kao i optužbe o krađi glasova na parlamentarnim izborima, ocenila je Dajmel za dnevnik Danas.

Prema njenim rečima, potpredsednici DS Dragan Đilas i Bojan Pajtić biće lideri demokrata u usponu.

Dodala je da će brzina približavanja Srbije EU zavisiće od nove vlade.

"U tom kontekstu, sve stranke s jasnim proevropskim stavom treba da uđu u vlast. Ako SNS jasno pokaže da je istinski posvećena evropskim integracijama Srbije, može da se dogodi da napravi vladu sa DS. U svakom slučaju, dobra vest u vezi s ovim parlamentarnim izborima odnosi se na to što prvi put proevropske političke snage u Srbiji imaju skupštinsku većinu", rekla je Johana Dajmel.

Ona je dodala da će novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić morati na delu da pokaže svoju proevropsku orjentaciju, što između ostalog znači i održavanje dobrih odnosa sa susedima.

"Dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen što pre i sporazumi koji su do sada postignuti moraju biti primenjeni. Takođe, potrebno je da Srbija nastavi da sprovodi ekonomske i finansijske reforme", navela je Dajmel.

Prema njenim rečima, ne treba očekivati velike promene politike Beograda prema Kosovu.

"Ali može da se dogodi da SNS uspe da iskoristi svoj uticaj na "paralelne strukture“ na severu Kosova da okončaju politiku opstrukcije i započnu istinski dijalog s Beogradom o svojoj poziciji i budućnosti Kosova. Istovremeno, ako Beograd i Priština istinski teže unapređenju svakodnevnog života ljudi, treba da pronađu konstruktivna rešenja za takozvana tehnička pitanja", rekla je Johana Dajmel.

 

autor: IJ izvor: Danas/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side