Šta kandidati misle o gej populaciji
17.04.2012 Beograd

Šta kandidati misle o gej populaciji

Šta kandidati misle o gej populaciji
Gej strejt alijansa uputila je danas pitanja o pravima i položaju LGBT osoba u Srbiji svim predsedničkim kandidatima, nosiocima lista na parlamentarnim izborima i prvim kandidatima na tim listama.

Alijansa je odlučila da u izbornoj kampanji pita političare o njihovi stavovima o gej populaciji da bi tako omogućila glasačima da steknu što jasniji uvid u stavove koji će LGBT osobama biti bitni pri odlučivanju za koga će glasati.

"Kakav je po Vašem mišljenju trenutni polozaj LGBT osoba u Srbiji i stanje njihovih ljudskih prava? Da li imate plan za povećanje tolerancije i smanjenje nasilja i diskriminacije nad LGBT populacijom i koje ćete konkretne mere preduzimati u ovom pravcu", pitanja su koja je Alijansa uputila političarima u kampanji.

Alijansa ih je upitala i da li će u sledećem sazivu parlamenta podržati izmene i dopune Krivičnog zakona Srbije koje se odnose uvođenje instituta zločina iz mržnje.

"Kakav je Vaš stav o održavanju Parade ponosa i da li ćete je podržati svojim prisustvom ili na neki drugi nacin? Zašto na izbornim listama Vaše političke stranke među kandidatima i kandidatkinjama nema autovanih LGBT osoba i da li ćete preduzimati neke korake da im to omogućite u nekim od narednih izbornih ciklusa", pitanja su koja je Alijansa uputila političarima.

Alijansa je pitanja uputila u okviru kampanje "Bitno je!" i sve dobijene odgovore prezentovaće na sajtu www.gsa.org.rs i na društvenim mrežama.

"LGBT osobe, prema svim svetskim procenama, čine između pet i 10 odsto svake populacije i u Srbiji su jedna od najugroženijih grupa izložena stalnom nasilju, diskriminaciji i homofobiji", navodi se u saopštenju.

Alijansa je izrazila nadu da se neće ponoviti situacija sa predsedničkih izbora 2008. godine, kada su joj odgovore usratila samo dva favorita na tim izborima, Boris Tadić i Tomislav Nikolić.

 

autor: IJ izvor: Beta/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side