20.05.2012 Beograd

Nikolić novi predsednik, Tadić mu čestitao

Nikolić novi predsednik, Tadić mu čestitao
Tomislav Nikolić izabran je za novog predsednika Srbije. Osvojio je, prema još nezvaničnim procenama, oko 50 odsto glasova, do je za Borisa Tadića glasalo oko 47 odsto onih koji su izašli na izbore.

Odziv je bio 46,8 odsto,a nevažećih listića je oko tri odsto.

CESID je, na osnovu uzorka, procenio da je Nikolić dobio 49,8 a Tadić 47 odsto, te da je lider SNS "bez dileme izabran za predsednika".

Nikolić je u prvom obraćanju po proglašenju pobede poručio da Srbija neće skrenuti sa evropskog puta.

Rekao je da će mu prioriteti biti obračun sa kriminalom i korupcijom i da je spreman da sarađuje sa svima u Srbiji.

"Ono što sam govorio, to ću i da radim. Srbija neće skrenuti sa evropskog puta i želim da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji. Ovi izbori nisu bili referendum oko toga ko će da vodi Srbiju, a ko neće, rešavani su unutrašnji problemi koje je stvorila Demokratska stranka i Boris Tadić", rekao je Nikolić.

On je naveo da Srbija mora da razvija privredu, mora da se oslobodi siromaštva i "bele kuge", kriminala, mita i korupcije.

"Želim da budem predsednik svih građana Srbije i da pružim zaštitu ne samo onima koji su glasali za mene nego i Tadiću. Ovo je vrhunac moje poltičke karijere i jedan od najsrećnijih dana ne računajući one u porodici kada smo dragica (supruga) i ja slavili zajedno", poručio je Nikolić.

Izjavio je i da će imati dobre odnose sa predsednicima svih država u regionu i najavio da će posetiti Moskvu, Brisel i Vašington.

"Imaću dobre odnose sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i drugim predsednicima države u regionu jer se sa ljudima koji vode države i narode, odnosi ne grade na ličnim simpatijama", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Nikolić je naveo da on "nema genetske predispozicije" da mrzi Hrvatsku i da je potrebno "samo da Hrvatska pokaže da je zaslužila" da bude članica EU i da reši pitanje proteranih Srba i njihove imovine.

Najavio je i da će tražiti sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, jer je "Nemačka glavni saveznik Srbije".

Nikolić je dodao da je prihvatio poziv Jedinstvene Rusije da 25. maja govori na kongresu stranke Vladimira Putina u Moskvi i da bi "drage volje" otišao na taj kongres.

Nikolić je naveo da je Crna Gora država sa kojom Srbija sada ima lošije odnose nego sa Hrvatskom. "To je meni neprirodno, u Crnoj Gori živi mnogo  građana koji se izjašnjavaju kao Srbi i njima treba omogućiti najbolje uslove za  život, a njihovoj deci najbolje uslove za napredovanje i na tome ću intenzivno raditi i sa vlašću i sa opozicijom u Crnoj Gori", rekao je Nikolić. 

Tadić: Neću biti premijer

Boris Tadić čestitao je Nikoliću pobedu na  predsedničkim izborima. 

"Čestitam gospodinu Nikoliću fer i zasluženu pobedu, i želim mu sreću u obavljanju te teške dužnosti", rekao je Tadić na konferenciji za novinare u sedištu Demokratske stranke u Beogradu.

Tadić je ukazao da on "sigurno neće biti novi premijer Srbije", i da neće učestvovati u kohabitaciji.

On je kazao da nije razočaran što je izgubio jer je to uvek bila mogućnost. "Bilo je teško vreme. Teško je bilo objasniti teškoće i izazove sa kojima smo se suočavali", kazao je Tadić i dodao i da je teško zamisliti nekoga u Evropskoj uniji ko je dobio većinsko poverenje, imajući u vidu ekonomsku krizu i visoku nezaposlenost.

Tadić je naveo da će u Demokratskoj stranci sigurno biti reči o odgovornosti. "Ja sam taj koji je najodgovorniji i nikada nisam izbegavao odgovornost", rekao je Tadić.

Na pitanje da li oseća odgovornost zbog malog odziva glasača u današnjem drugom krugu izbora, Tadić je rekao da se ne oseća odgovornim i da je dao  sve od sebe. 

On je apelovao na sve političke činioce da Srbija zadrži stratešku orijentaciju prema EU jer bi sve suprotno tome bilo greška. Prema njegovim rečma, za godinu, godinu i po može se očekivati ekonomski bolje vreme.

Tadić  je kazao da su izbori protekli u mirnoj i odličnoj atmosferi i da je uveren da nije bilo krađe na izborima 6. maja.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.05.2012, 01:04h notar

    e pa pakujte se normalni i bezite.. dobrodosle nazzad 90te... otisli smo u .. majcinu... samo dete da izvedem iz ove zemlje...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side