20.05.2012 | 21:41h ► 23:23h Beograd

Izborni zemljotres, moguća koalicija DS-SNS

Izborni zemljotres, moguća koalicija DS-SNS
Politički analitičari slažu se u prvim ocenima da je pobeda Tomislava Nikolića 'izborni zemljotres' i ocenjuju da vlada neće biti brzo formirana, a da je moguća i velika koalicija DS-SNS.

Analitičar Slobodan Antonić izjavio je da se u Srbiji pobedom Tomislava  Nikolića dogodio "izborni zemljotres" i da su za formiranje Vlade Srbije "sve opcije u igri".

"Dogodila se simbolička promena slično kao kada je Slobodan Milošević izgubio prešedičke izbore, iako je njegova Socijalistička partija Srbije imala većinu", rekao je Antonić Radioteleviziji Srbije.

Antonić je naveo da je rezultat izbora neočekivan i da su birači, pošto su stranke vladajuće koalicije dobro prošle na parlamentarnim izborima, odlučili da kazne kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića i to je odlučilo predsedničke izbore.

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić složio se sa ocenom da se dogodio "izborni zemljotres" i ocenio da Vlada Srbije neće uskoro biti formirana, kao što se to pretpostavljalo posle parlamentarnih izbora.

"Vlada se neće praviti u ovoj atmosferi. Sledi preispitivanje snaga i moguće da će se sa formiranjem Vlade ući u jul ili avgust", rekao je Nikolić.

Analitičar Milan Nikolić ocenio je da je na rezultat predsedničkih izbora uticala težina ekonomske i socijalne situacije i nezadovoljstvo građana radom političke elite.

"Sada postoji mogućnost velike koalicije i možda bi za Srtiju to bilo i najbolje, jer bi zemlja mogla da uđe u težak i turbulentan politicki period i da Vlada ne bude tako lako napravljena", rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio i da bi u slučaju da Srpska napredna stranka formira Vladu evropski put bio sporiji i oprezniji. 

Sledi period kohabitacije

Sociolog Vladimir Vuletić mišljenja je da je do pobede Tomislava Nikolića došlo zbog malog odziva u drugom izbornom krugu i da novog predsednika države očekuje period kohabitacije sa Vladom Srbije.

Vuletić je rekao da je uoči drugog kruga glasanja bilo jasno da će "biti tesno" i da se moglo desiti da bude i obrnuto da je izlaznost bila malo veća.

Politički analitičar Dušan Janjić ocenio je da rezultati izbora predsedničkih pokazuju da je glasanje u drugom krugu bilo "pre protiv Borisa Tadića, nego za Tomislava Nikolića", napomenuvši da je sada sasvim moguće da vladu formiraju DS i SNS.

"Niska izlaznost je jasan znak da su upravo oni koji su podržavali Tadića - Ujedinjeni regioni Srbije, Liberalno demokratska partija i ostali, apstinirali", rekao je Janjić.

Prema ekonomskom analitičaru Miroslavu Zdravkoviću optimalno rešenje je da vlast funkcioniše na osnovu kohabitacije, odnosno da predsednik Srbije bude Tomislav Nikolić (SNS), a da premijersko mesto pripadne Borisu Tadiću.

On je naglasio i da će ovakva konstelacija snaga, koja je sada poznata, ukloniti ucenjivački potencijal koji su stranke koristile u prethodnom mandatu i izneo opasku da do sada nije bio prisutan onaj drugi "kreativni i kohezioni potencijal, već potencijal da se rastura i cepa".

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović očekuje da će novu vladu formirati Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije, ocenivši takođe da Srbiju najverovatnije očekuje period kohabitacije.

"Pobedom Tomislava Nikolića stvara se nova situacija u formiranju vlade i najinteresantnije priča sada će upravo biti ta, odnosno kako će se privesti kraju formiranje vlade, s obzirom da predsednik države pripada jednoj političkoj opciji, a da imamo različite mogućnosti kako formirati vladu", rekao je Jovanović.

Psiholog Žarko Trebješanin izjavio je da je pobeda kandidata koalacije "Pokrenimo Srbiju" Tomislava Nikolića pokazatelj da je Srbija i dalje podeljena na dva dela i dodao da je u prilog pobedi Nikolića išla mala izlaznost.

Direktor Stratedžik Srđan Bogosavljević deli mišljenje da su pobednika na predsedničkim izborima odlučili mala izlaznost i visok procenat nevažećih listića u drugom krugu glasanja.

On je rekao da preliminarni rezultati po kojima je pobedio Tomislav Nikolić pokazuju da su birači kaznili one koji su simbolizovali Srbiju u proteklom periodu.

On je naveo i da nizak procenat izlaznosti pokazuje da su na izbore izašli građani koji žele promene, a da se nisu pojavili oni kojima postojeće stanje odgovara.
 

autor: ZM/AM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 29.11.2015, 14:00h Dragiša Dag

    SNS i DS u koaliciji?Sve je moguće u ovoj osiromašenoj i gubitničkoj Srbiji.SNS je najgora vlast koja postoji posle sps i njihovih političkih satelita.Srbija je danas u mnogo gorem položaju geo-politički nego čak za vreme vladavine ds-a i njihovih partnera.Srbija je zapala u ćorsokak i ne može da se izvuče.Biće raspad na delove teritorije za 10g.

  • 20.05.2012, 22:59h olga (2)

    To što priča gospodin Nikolić naprosto nije tačno.Pre bi Srbija sa SNS se približila EU nego sa tajkunima iz DS i ostali reformskih stranaka.Pitanje svih pitanja je sistemska koa kojom vlada Tadića nema šanse da se obračuna jer su većina njenih funkcionera u tome.Pa nije Šarić kupio pola Vojvodine bez znanja Pajtića i Čanka da se ne lažemo.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side