21.05.2012 Brisel

Čestitka Rompeja i Baroza - ali prava

Čestitka Rompeja i Baroza - ali prava
Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i predsednik Komisije Žose Manuel Barozo čestitali su danas izbornu pobedu Tomislavu Nikoliću i izrazili očekivanje da će Srbija ostati na evropskom putu.

“Želimo uspeh predsedniku Nikoliću u suočavanju sa izazovima koji mu predstoje i u odgovoru na ogromna očekivanja srpskog naroda u vezi sa privrednim rastom i prosperitetom”, kaže se u zajedničkom saopštenju dvojice predsednika. 

Kako se navodi, “predsednik Nikolić sada snosi naročitu odgovornost da obezbedi da Srbija dobije stabilne i funkcionalne institucije”.

Van Rompej i Barozo su konstatovali da je srpski narod na izborima dao jasnu podršku evropski orijentisanoj politici vlade i ukazali da rukovodstvo sada ima jak mandat da nastavi sa takvom politikom i napravi sledeći korak na evropskom putu - otpočinjanje pregovora o pridruživanju, kada ispuni neophodne uslove. 

“Snažno ohrabrujemo predsednika Nikolića da nastavi u ovom pravcu”, poručili su evropski lideri i upozorili da predstojeći izazovi od njega zahtevaju “visok stepen državničke svesti”.

Kako se navodi, “Srbija će morati da stalno pokazuje svoju privrženost duhu pomirenja i saradnje u regionu”.

Barozo i Van Rompej su naglasili da je “od suštinske vaznosti” da se očuva ritam reformi kako bi kriterijumi za početak pregovora bili ispunjeni, kao i da se ostvari novi napredak u dijalogu i poboljšanju odnosa sa Prištinom. 

“Evropska perspektiva Srbije je vrlo konkretna i stoga se nadamo da ćemo moći da se oslonimo na ličnu posvećenost predsednika Nikolića da se taj cilj postigne”, rekli su predsednici i poručili da se unapred raduju saradnji sa Nikolićem, za koju se nadaju da će biti plodonosna.

Barozo i Rompej su već juče, pre roka, čestitali pobedu Nikoliću.

Iz EU je, naime, juče u 16.45 časova poslato saopštenje novinarima u kojem se  Nikoliću čestita izbor za predsednika Srbije iako je glasanje bilo u toku. Zajedničko saopštenje Van Rompeja i Baroza izdato je tri sata pre zatvaranja biračkih mesta u Srbiji.

Saopštenje je zatim sklonjeno sa sajta, a medijima je posle pola sata upućeno izvinjenje.

Čestitka poslata danas u određenoj meri se poklapa sa onom jučerašnjom, ali je nešto duža.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side