Ziđin: Rad topionice bakra u Boru zaustavljen zbog remonta
17.09.2020 Beograd

Ziđin: Rad topionice bakra u Boru zaustavljen zbog remonta

Ziđin: Rad topionice bakra u Boru zaustavljen zbog remonta Foto: Beta/Milan Obradović
Kompanija Srbija Ziđin Koper danas je saopštila da je zaustavila rad topionice bakra u Boru zbog remonta, koji je bio planiran za novembar.


Razlog prevremenog remonta je, kako je objašnjeno, povećana emisija dimnih gasova proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru.

"Posle ispitivanja potvrđeno je da su uzroci ovog prekoračenja ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova", navodi se u kompanijskom saopštenju.

Istaknuto je da Zidijin pridaje veliki značaj zaštiti životne sredine, a da je prekomerna emisija dimnih gasova bila problem i pre nego je ta kompanija preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) u Boru.

Dodaje se da dimni gasovi iz topionice nisu jedini uzrok zagađenja vazduha u Boru.

Zbog starosti postojećih objekata potrebno je spovesti sveobuhvatnu tehničku rekonstrukciju i delimičnu izgradnju topionice, što se posebno odnosi na sistem za sakupljanje dimnih gasova i sistem za odsumporavanje, istaknuto je u saopštenju.

Kompanija je podsetila da su ugovorom o preuzimanju RTB previđene investucije od 265 miliona evra i da je planirano da do kraja 2022. godne bude urađena tehnička rekonstrukcija topionice.

U RTB je Ziđin do sada uložio 38,15 miliona dolara u unapređenje životne srdine i ekološku obnovu, a plan je da do kraja radnog veka rudnika u tu oblast bude investirano još 120 miliona dolara.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side