Završeni razgovori misije MMF-a s delegacijom Srbije
16.10.2020 Beograd

Završeni razgovori misije MMF-a s delegacijom Srbije

Završeni razgovori misije MMF-a s delegacijom Srbije Foto: Novi magazin/SA
Razgovori delegacije Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru petog i poslednjeg polugodišnjeg razmatranja aktuelnog savetodavnog aranžmana završeni su danas ocenom da Srbija nastavlja s dobrim sprovođenjem tog programa, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Istaknuto je da je posle pada ekonomske aktivnosti u Srbiji u drugom tromesečju, koji je uzrokovan pandemijom, usledio je oporavak, koji je bio jači od procenjenog zahvaljujući obimnoj reakciji.

Na završnom video sastanku delegaciju Srbije predvodila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guvernerka Srbije u MMF-u, a misiju MMF-a Jan Кejs Martejn. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali.

U odnosu na oktobarski izveštaj "Svetski ekonomski izgledi" (WEO), koji je predstavljen tokom godišnje skupštine MMF-a i Svetske banke, misija MMF-a je povećala projekciju rasta Srbije za ovu godinu i za naredne godine procenjuju dinamičan rast, a već sledeće godine očekuju pun oporavak srpske ekonomije od efekata pandemije, navela je NBS.

Ocenjuju i da je potrebno nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, čime će se dati podrška još bržem rastu privatnog sektora i dodatno ojačati srednjoročni izgledi rasta.

Tabaković je podsetila i da je NBS revidirala centralnu projekciju realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2020. godinu sa minus 1,5 odsto na jedan odsto.

"Istovremeno, procenjujemo i da postoji mogućnost da rezultat na kraju godine bude i bolji od minus jedan odsto, pre svega, ako se uzme u obzir obiman i sveobuhvatan paket monetarnih i fiskalnih mera donet u najkraćem roku", istakla je ona.

Kako je saopštila centralna banka, misija MMF-a je ocenila da je u Srbiji, kao reakcija na krizu, primenjen ogroman i adekvatan paket monetarnih, finansijskih i fiskalnih mera, što je bilo ključno u očuvanju domaće ekonomije.

Ocenjeno je i da je inflacija u Srbiji očuvana na niskom nivou i da će ostati pod kontrolom NBS i u narednom periodu, kao i da je NBS na krizu reagovala setom mera – od smanjenja referentne kamatne stope, preko obezbeđenja likvidnosti i propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika, čime je nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost.

Guverner NBS je naglasila da je i u uslovima svetske ekonomske krize očuvana finansijska stabilnost u Srbiji, bankarski sektor je visoko likvidan, dobro kapitalizovan i s najnižim nivoom problematičnih kredita – 3,5 odsto na kraju avgusta 2020. godine, što predstavlja najniži ikada dostignuti nivo od momenta uvođenja tog pokazatelja.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side