Zavod za statistiku: Realni rast BDP-a Srbije 2,8 odsto u 2016. godini
02.10.2017 Beograd

Zavod za statistiku: Realni rast BDP-a Srbije 2,8 odsto u 2016. godini

Zavod za statistiku: Realni rast BDP-a Srbije 2,8 odsto u 2016. godini Foto: Pixabay
Bruto domaći proizvod /BDP) Srbije u 2016. godini iznosio je u tekućim cenama oko 4.261 milijardi dinara i za 5,4 odsto je veći nego prethodne godine, dok je realni rast, računat u stalnim cenama, bio 2,8 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u 2016. godini najznačajnije učešće u BDP-a u tekućim cenama imali su prerađivačka industrija (15,6 odsto), trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila (10,1 odsto), poslovanja nekretninama (8,6 odsto) i poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (6,5 odsto).

U upotrebi BDP-a učešće izdataka za ličnu potrošnju domaćinstava bilo je 71,4 odsto, izdataka za finalnu potrošnju države 16 odstoi, bruto investicija u osnovne fondove 17,7 odsto, izvoza robe i usluga 50 odsto i uvoza robe i usluga 57,5 odsto.

Po delatnostima, u 2016. godini računato u stalnim cenama u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva ostvaren je rast bruto dodate vrednosti od 8,1 odsto, sektoru prerađivačke industrije 2,2 odsto, sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila tri odsto, sektoru informisanja i komunikacija 5,8 odsto i u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom 6,3 odsto.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru rudarstva od 3,7 odsto.

Posmatrano s rashodne strane, najveći realni rast imali su izvoz robe i usluga od 12 odsto i uvoz robe i usluga od devet odsto.

Bruto investicije u osnovne fondove imal su realni rast od 5,1 odsto, a izdaci za finalnu potrošnju rast od 1,2 odsto, od čega je realni rast izdataka za ličnu potrošnju sektora domaćinstava 0,8 odsto. Izdaci za ličnu potrošnju države imali su realni rast od 2,4 odsto, a izdaci za kolektivnu potrošnju rast od dva odsto.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC

  Srbija treba da traga za direktnim stranim investicijama, a dolazak u Beograd Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC), koja će samo kreditima finansirati projekte, znači veće zaduživanje, rekao je danas konsultant za strane investicije Milan Kovačević.

 • Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao danas da očekuje da će se u novembru ove godine videti pri efekti dolaska Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) i da SAD nudi milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija i infrastrukturne projekte.

 • Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn

  Ministar Srbije za rad, Zoran Đorđević, najavio je danas izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbdili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi "na daljinu", za firme u drugim zemljama.

 • Evro danas 117,58 dinara Evro danas 117,58 dinara

  Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas je 117,5836 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side