23.04.2019 Beograd

Za zaštitu voda u Srbiji potrebno šest milijardi evra

Za zaštitu voda u Srbiji potrebno šest milijardi evra
U narednih 16 godina u oblast zaštite voda u Srbiji biće potrebno ulaganje od šest milijardi evra, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) na otvaranju prvog srpsko-holandskog biznis foruma "Voda i energije 2019." koji je okupio više od 100 kompanija iz dve zemlje.

"Srbija zaostaje za EU o ovoj oblasti, ali ima ogroman prostor i potencijal za razvoj. Devet holandskih kompanija i više od 90 firmi iz Srbije ima priliku da razgovara o poslovnoj saradnji u oblasti upravljanja vodnim resursima, zaštite životne sredine i energije", kazao je savetnik predsednika PKS Mihailo Vasović.

Prema njegovim rečima, Poglavje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, jedno je od ključnih na kome će se pokazati koliko je Srbije spremna da prihvati ono što EU zahtevava od Srbije kako bi postala njen deo, zbog čega je saradnja sa Holandijom dragocena.

"Holandija je jedan od najvećih investitora u Srbiji, koja je u proteklih 20 godina uložila više od 2,5 milijarde evra", kazao je on i dodao da u Srbiji posluje više od 500 kompanija u većinskom vlasništvu ljudi iz Holandije. 

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van der Dool rekao je da je njegova zemlja jedan od najvećih investora u Srbiju, da je uložila u mnoge oblasti, navodeći da zaštitu voda i obnovljivi izvori energije trenutno vidi kao oblasti koje "najviše obećavaju".

Kako je istakao, Holandija je zemlja sa dugogodišnjim iskustvom u oblastu upravljanja vodama, jer joj je jedna trećina teritorije ispod nivoa mora.

Dodao je da Holandija veliko iskustvo ima i u oblasti obnovljivih izvora energije, posebno energije vetra i njene kompanije spremne su da ga podele sa kolegama iz Srbije.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakičević kazao je da je za upravljanje otrpadnim vodama, odnosno izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, potrebno uložiti oko 1,3 milijarde evra, a 2,5 milijardi evra za kolektore i kanalizacionu mrežu.

On je naglasio da je tekući program vodosnabdevanja i prečišćavanja voda, koje njegovo Ministarstvo sprovodi, doneo brojne benefite "koji se ogledaju u povećanju kvaliteta života stanovnika, rastu stranih direktnih investicija i razvoju turizma".

"Kroz program vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u gradovima srednje veličine u Srbiji, čija je vrednost 142 miliona evra, obezbeđena je podrška u modernizaciji i izgradnji vodovdne i kanalizacione infrastrukture", rekao je Lakićević. 

Dodao je da je od početka realizacije 1,6 miliona stanovnika je imalo benefite od tog programa.

Prema njegovim rečima, kroz deo ovog programa, koji je vredan 48 miliona evra, u Kraljevu, Loznici, Pančevu, Šapcu, Smederevu, Simboru i Vršicu obezbeđeno je održivo snabdevanje vodom za piće u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i regulativama EU.

Lakićević je naveo da je postignuta saglasnost da se pruži podrška za još osam gardova u Srbiji kako bi im se obezbedilo prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda.

Prema njegovim rečima, investicioni budžet tog novog programa iznosi 50 miliona evra, zbog čega je pozvao i predstavnike holandskih firmi da učestvuju u tom programu.

Pomoćnik u Ministarstvu zaštite životne sredine Slobodan Perović zahvalio je na pomoći Vladi Holandije od osam miliona evra pri uređenju sistema za prikupljanje otpadnih voda u Leskovcu, koji je omogućio da 19 sela ima kanalizaciju i bude priključeno na sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

On očekuje dalju dobru saradnju sa Holandijom, pre svega u domenu razmene stručnjaka i novih tehnoliogija.

"U sedmogodišnjem periodu planirano je finansiranje 42 projekta vrednih više od milijardu evra u tretman opasnih voda", rekao je on.

Skup je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva rudastva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine Srbije.

 

 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mali: Povećanje penzija verovatno ne manje od pet procenata Mali: Povećanje penzija verovatno ne manje od pet procenata

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da povećanje penzija naredne godine, koje će se računati prema novoj metodologiji, verovatno neće biti manje od pet procenata.

 • Čadež: Evrokomora poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana vidi kao deo evropske privrede Čadež: Evrokomora poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana vidi kao deo evropske privrede

  Oko 20 miliona kompanija, okupljenih u komorama, članicama Evrokomore, poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana već vide kao deo evropske privrede i žele da ekonomije Zapadnog Balkana što pre i formalno postanu deo EU", rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, saopštila je danas PKS.

 • MMF: Srbija kasni u reformi sistema plata, ali ekonomski rezultati dobri MMF: Srbija kasni u reformi sistema plata, ali ekonomski rezultati dobri

  Ekonomski rezultati Srbije su i dalje veoma dobri, uz pad nezaposlenosti na rekordno niski nivo, relaksirana monetarna politika je ispravna, dok se očekuje rast od 3,5 odsto ove i od četiri odsto 2020. godine, izjavio je danas šef tima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jan Kes Martejn na kraju dvonedeljne posete Srbiji.

 • Evro danas 117,49 dinara Evro danas 117,49 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,4946 dinara za jedan evro, što je naviša vrednost domaće valute prema evru od početka godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side