06.12.2017 | 19:08h ► 21:08h Beograd

Vujović: Predloženi budžet za 2018. je razvojni, rekordno nizak deficit

Vujović: Predloženi budžet za 2018. je razvojni, rekordno nizak deficit Foto: Zoran Raš
Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je predloženi budžet za 2018. godinu razvojni jer je za kapitalne investicije planirano 128 milijardi dinara na republičkom nivou i oko 180 milijardi dinara na nivou opšte države.

Vujović je, obrazlažući predloženi budžet Skupštini Srbije, rekao da je predviđen najniži deficit državne kase poslednjih decenija, od 28,4 milijarde dinara, što je 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Planirano je i najveće povećanje plata i za tu povišicu budžet će imati troškove od 35 milijardi dinara, kao i penzija za šta će dodatno biti isplaćeno 25 milijardi dinara", rekao je Vujović.

On je istakao da povišicama Vlada Srbije nagrađuje sve koji su podneli žrtvu, dali doprinos i bili strpljivi da se sprovede neophodna fiskalna konsolidacija.

Dodao je da je budžet za 2018. onaj u kome ima prostora da se ostvari sve ono što je bilo ograničenje kad su finansije bile u pitanju.

"To nam pruža šansu da završimo započete infrastrukturne projekte i da kompletiramo projekte potrebne za kvalitet obrazovanja i podizanja nivoa javnih usluga", kazao je Vujović.

On je podsetio da su budžetom prihodi za 2018. planirani u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

Navodeći da je predlog budžeta rađen na temelju projektovanog rasta BDP-a od 3,5 odsto dogodine, Vujović je precizirao da će nominalni iznos BDP-a biti 4.755 milijardi dinara.

Vujović je istakao da će značajne uštede u budžetu naredne godine biti ostvarene po osnovu manjih troškova za kamate jer se Srbija zadužuje po povoljnijim uslovima jer je na finansijskom tržištu ocenjena kao manje rizična zemlja.

Naveo je da je u budžetu 87 milijardi namenjeno subvencijama, a to su uglavnom direktna plaćanja učešća u kreditima kojima se finansiraju infrastrukturni projekti.

Ministar finansija je kazao i da će najveći deo, od 128 milijardi dinara investicija, biti za Ministarstvo građevinarstva - 53,8 milijardi dinara.

Kako je dodao, Ministarstvo odbrane dobiće 14,7 milijardi, MUP šest milijardi, Ministarstvo poljoprivrede pet milijardi, Ministarstvo rudarstva 2,6 milijardi, dok će se novac Ministarstva finansija od 17 milijardi za investicije, zapravo koristiti uglavnom za eksproprijaciju.

"Za garancije i razvojne projekte budžetom je opredeljeno 627 milijardi dinara", kazao je Vujović.

Srbija, kako je kazao, prvi put koristi višak fiskalne likvidnosti da bez penala jednokratno otplaćuje dospele dugove, navodeći da je u novembru otplaćeno 750 miliona dolara duga.

On je dodao da će veliki deo duga ipak morati da se refinansira, kako to rade i druge zemlje u svetu.

Precizirao je i da je srednja ročnost duga Srbije takva da otprilike jedna četvrtina duga dospeva svake godine na refinansiranje.

Objašnjavajući plan zaduživanja za 2018. godinu, on je naglasio da je to deo budžeta koji se odnosi na obezbeđivanje bolje budućnosti ne za pet ni za 10, nego za 30 i 50 godina.

Prema njegovim rečima, rashodi na kamate za zaduživanje iz prošlosti, kako je planirano budžetom, biće 118 milijardi dinara, što je za 16 milijardi manje nego pre godinu dana.

"Srbija danas može da pozajmi sredstva ispod dva odsto, a mi smo pozajmljivali sredstva pre nekoliko godina uz kamate i do 10,5 odsto", kazao je Vujović.

Govoreći o ostalim zakonima iz njegovog resora koje će poslanici razmatrati, on je naveo da će Izmene u zakona o porezu na dodatu vrednost omogućiti jednak tretman svima koji plaćaju ovaj porez.

"Istovremeno, izmenama zakona o porezu na dohodak građana želimo da, nakon povećanja minimalne cene zarade privrednicima ponudimo neutralne fiskalne efekte", rekao je ministar finansija podsećajući da će neoporezovani deo zarade radnika umesto 11.790 dinara, od 1. januara biti 15.000 dinara.

On je povoljno ocenio i predložene izmene zakona o republičkim taksama koje će novim propisom biti sabrane na jednom mestu.

Vujović je posebno istakao značaj Izmene zakona o rokovima izmirenja komercijalnih transakcija, kojima se uvodi red u tu oblast, odnosno finansijska disciplina u plaćanjima između javnog i privatnog sektora.

Kako je objasnio Vujović, nova zakonska rešenja onemogućiće manipulacije tokom plaćanja roba i usluga koje javna preduzeća i ustanove uzimaju od privatnog sektora.

"Želelimo da se uvede red i da sve fakture u momentu izdavanja budu registrovane u jednom sistemu, tako da će budžetska inspekcija u kontroli odmah znati koje su izdate, a koje su isporučene", rekao je on.

Na taj način će se sprečiti monopolsko ponašanje velikih prema malima i pravilo da, kako je naglasio, dug plaćaju mimo zakonskih rokova, nekada i nakon 180 dana, zaključio je Vujović.

autor: AP, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side