17.07.2017 | 20:35h ► 22:57h Vašington/ Beograd

Potpisan Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i kompanije Cisko

Potpisan Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i kompanije Cisko Foto: Beta/ AP
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Vašintonu potpisivanju Memoranduma o razumevanju Vlade Srbije i kompanije Cisko (Cisco), saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Kako se navodi memorandum su potpisali ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković i viši potpredsednik za odnose sa vladama i zajednicama u kompaniji Cisko Majkl Timeni.

Ovaj memorandum podvlači nameru dve strane da otpočnu razgovore u cilju postizanja dogovora o programu nacionalne agende za ubrzavanje digitalizacije (CDA), navodi se u saopštenju.

Dostizanje ovog programa može predstavljati strateški potez i izgraditi dugoročno partnerstvo koje bi, kroz ubrzanje nacionalne agende za digitalizaciju, pomoglo rastu BDP-a, otvaranju novih radnih mesta i obezbedilo inovacije i obrazovanje u javnom i privatnom sektoru, dodaje se u saopštenju.

Cilj memoranduma je da se radi na pristupu koji bi predstavljao zajedničko vlasništvo obe strane i pomogao u privlačenju stranih direktnih investicija, jačanju ekonomskog razvoja, zadovoljenju niza društvenih ciljeva, pružanju mogućnosti mlađim građanima da učestvuju u digitalnoj ekonomiji, podsticanju digitalnih inovacija i konkurentnosti i stvorilo prostor za izvozno orijentisane i na znanju zasnovane mogućnosti.

 

Srbija isključena iz procesa EU vezanog za antidamping mere

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je dobio informaciju da Srbija više nije uključena u proces Evropske unije vezan za antidamping mere u uvozu čelika.

"Ima jedna dobra vest danas, želim da čestitam građanima Srbije, ja sam dobio informaciju da smo pobedili u vezi sa antidamping merama u Evropskoj uniji. Hvala EU na razumevanju, sad su druge zemlje uključene u to Brazil, Iran, Ukrajina.... Srbija više nije uključena u taj proces", rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu gde se nalazi u dvodnevnoj poseti.

Srbija je bila pod istragom Evropske komisije o tome da li Kina, preko Železare Smederevo čiji je vlasnik kineski Hestil, izvozi čelik u EU po damping cenama. Zvanična informacija o izuzeću Srbije još nije stigla.

Kako je rekao Vučić to je jedna od dve pobede kada je reč o Železari Smederevo, a dodao je da još preostaje da se reši pitanje državne pomoći.

"Kada to završimo to je za našu železaru velika pobeda i velika garancija za obavljanje dobrog i odličnog procesa u budućnosti", rekao je Vučić.

Evropska unija pomno prati sektor čelika, u kojem postoji veliki višak kapaciteta na svetskom nivou, i do sada je doneto više desetina mera.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side