Vučić sa MMF o sprovođenju ekonomskih reformi
15.10.2019 Beograd

Vučić sa MMF o sprovođenju ekonomskih reformi

Vučić sa MMF o sprovođenju ekonomskih reformi Foto: Beta / Dimitrije Goll
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa kojima je razgovarao o trećoj reviziji novog aranžmana, Instrumenta za koordinaciju politika (PCI), saopštio je kabinet predsednika.

Vučić je, kako se navodi, zahvalio šefu Misije Janu Kejsu Martejn i MMF-u na podršci i posvećenosti sprovođenju reformi u Srbiji i dodao da očekuje nastavak uspešne saradnje.

"Srbija je posvećena daljem sprovođenju ekonomskih reformi, povećanju stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i poboljšanju životnog standarda građana Srbije", rekao je Vučić.

Dodao je da su stabilnost javnih finansija i privredni rast i razvoj ključni za dalji ekonomski napredak.

Vučić je prihvatio kritike MMF na račun pojedinih javnih preduzeća i rekao da su "tu potrebne temeljne reforme".

Šef Misije MMF Martejn je rekao da su ekonomski rezultati Srbije i dalje veoma dobri, uz očekivanje da će realni rast BDP iznositi 3,5 odsto u 2019. godini i četiri odsto u 2020. godini.

On je, kako se navodi, konstatovao da su dobri fiskalni rezultati nastavljeni u prva tri kvartala tekuće godine, o čemu svedoči i suficit zabeležen u periodu od januara do avgusta 2019. godine.

Tokom susreta sagovornici su postigli dogovor o ključnim parametrima budžeta za 2020. godinu, za koji se planira ukupni fiskalni deficit od 0,5 odsto BDP-a jer bi taj nivo obezbedio očuvanje fiskalne discipline i dalje smanjenje javnog duga.

Posebna tema sastanka ticala se strukturnih reformi, za koje je konstatovano da i dalje napreduju, ali da je potrebna jača posvećenost realizaciji u nekim oblastima kako bi se podstakao potencijal Srbije za rast i ograničili fiskalni rizici.

"Predstavnici MMF su konstatovali da je Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta koji uključuje dodatnu kapitalnu potrošnju, jednokratnu isplatu penzionerima i povećanje plata u javnom sektoru", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je MMF naveo da bi vlasti Srbije, iako ove mere ne ugrožavaju fiskalnu održivost, trebalo pažljivo da prate izvršenje budžeta do kraja godine, kako bi se obezbedilo da deficit ostane u granicama predviđenim programom.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side