Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra
07.08.2020 Beograd

Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra

Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra Foto: Beta/Miloš Miškov
Paket pomoći, koji je država Srbija namenila privredi i građanima, kako bi ublažila posledice pandemije koronavirusa, do sada ukupno iznosi 5,8 milijardi evra, odnosno 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je jedan od najvećih paketa pomoći koji je neka zemlja pripremila, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


"Srbija ne može da se poredi sa zemljama EU, koje očekuju veliku pomoć i podšku od 390 milijardi evra grantova, ali što se tiče pojedinačnih zemalja, proporcionalno snazi naše zemlje i visini našeg BDP-a, jedna smo od zemalja koja je najviše uložila u saniranje privrede pogođene korona virusom", kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je ocenio da su mere pomoći "dale velike rezultate, uz žilavost i dobru monetarnu i fiskalnu pripremljenost našeg sistema".

Vučić je rekao da je građevinarstvo u drugom kvartalu palo za 2,6 odsto i da se u junu pokrenulo, ali da će morati snažnije da raste zbog čega će se dodatno ulagati u izgradnju saobraćajnica.

On je rekao "da će biti teško sa privrednim rastom u trećem i četvrtom kvartalu ove godine zbog visoke baze u prošloj godini, produžetka pandemije i zbog toga što su turizam i ugostiteljastvo teško pogođeni", ali smatra da Srbija na kraju godine neće imati negavan privredni rast.

"U drugom kvartalu očekivali smo rast od minus 14,4 odsto, a zatim je bolja procena bila minus 9,9 odsto, tek na kraju su nam očekivanja bila rast između minus šest i sedam odsto, a on je bio minus 6,5 odsto", rekao je Vućić.

Kao primer gde je Srbija po rastu, on je ukazao da je prema podacima Evrostata, u drugom kvartalu Evrozona bila na minus 14,4 odsto rasta, Nemačka je na minus 11,7 odsto, a Španija na minus 22,1, odsto.

"Nesumnjivo je da ćemo biti bolji od svake zemlje u regionu i jedino za koga još ne možemo da kažemo su Irska i Mađarska, ali znači da smo u prvom polugodištu prvi ili drugi", kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da ovi rezultati "ne znače da ljudi žive kao bubreg u loju".
"Ovo ne znači da je svima lepo. Znači da ćemo imati teškoće kao što ih svi imaju, ali da ćemo proći bolje nego drugi", kazao je Vučić.

Naglasio je da je za Srbiju važno da se povećava tražnja i industrijska proizvodnja u Nemačkoj, odnosno to što su stigli na 90 odsto svojih proizvodnih kapaciteta.

"Oni imaju mnogo komponentaša u Srbiji. To je za nas bitno", kazao je on i dodao kako se nada da će i Leoni u septembru krenuti da radi normalno.

Vučić mnogo očekuje i od podrške EU i investicione konferencije koja je planirana na jesen.

Govoreći o pojedinim privrednim granama od značaja za Srbiju, on je naveo da će se videti na koji način država može da pomogne turizmu, "jer su posebno pogođeni Beograd i Novi Sad gde su hoteli prazni",

Izrazio je zadovoljstvo što je poljoprivrednicima prodato 1.140 traktora, jer država izdvaja velika sredstva za subvencije.

Vučić je rekao da Srbija ima ove godine 23 odsto više pšenice nego prošle godine, da će kukuruza biti 10 odsto više, suncokreta isto kao 2019. godine, a soje 20 odsto više.

On je rekao da je odobreno 17 projekata za navodnjavanje i od kojih je 11 u Vojvodini.

U dva projekta protivgradne zaštite na Bulji i Fruškoj gori biće, prema njegovim rečima, uloženo 750 miliona dinara.

On je rekao da će "se videti kako da se pomogne meštanima Bačkog Monoštora" koji su pretrpeli štetu od grada.

Vučić je podsetio i da je država jutros počela isplatu 60 odsto minimalne zarade za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1,01 miliona zaposlenih, a koji će dobiti po 18.000 dinara, odnosno 155 evra, za šta je iz budžeta ukupno izdvojeno 18,4 milijarde dinara.

"Zajedno sa minimalcem koji ćemo isplatiti u septembru, zaposlenima u mikro, malim i srednjim preduzećima će ukupno biti isplaćeno ukupno 1.100 evra", kazao je on.

Dodatna vrednost novog paketa pomoći, prema njegovim rečima, jeste i što se odnosi na 13.550 novih preduzeća osnovanih od marta meseca.

Kako je naveo, novac, koji je dala država, a koji građani ne žele i ne budu ga podigli do 31. oktobra, biće vraćen u budžet.

Vučić je naglasio i da prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Srbija ima nešto veći broj zaposlenih, iako se očekuju udari u određenim oblastima, ali preventivno je urađeno sve što se može i da će se naći način da se na te udari odgovori, neuporedivo bolje od većine drugih.

 

Izgubljene desetine miliona evra zbog zahteva EU oko tendera za RTB Bor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija izgubila desetine miliona evra zbog zahteva EU oko uslova za tender za privatizaciju RTB Bora.

On je na konferenciji za medije na pitanje novinara da li je pokrenuta istraga oko, kako je sam tvrdio, nameštanja tendera za prodaju borskog rudnika, rekao da je EU tražila da ta firma ne može da se proda na osnovu međudržavnog ugovora Srbije i Kine.

"Izgubili smo godinu dana i desetine miliona evra da raspišemo tender i na kraju se niko nije javio iz evropskih zemalja", rekao je Vučić.

Dodao je da EU postavlja uslove u svim oblastima, od obrazovanja do drugih i preti da će ako se ne ispune napisati to u izvrštaju.

"Svi vrše pritisak da dobiju tender, a država je tu da se brani", rekao je Vučić.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side