10.07.2018 Novi Sad

VOICE: Ratari ostali bez njiva u Gakovu, podeljene problematičnim farmama

VOICE: Ratari ostali bez njiva u Gakovu, podeljene problematičnim farmama Foto: Pixabay
Ratari iz Gakova u somborskoj opštini ostaće ove godine bez državnog poljoprivrednog zemljišta koje su dosad mogli da zakupljuju, jer su njive u tom selu podeljene problematičnim firmama koje imaju farme, piše danas Vojvođanski analitičko-istraživački centar VOICE.

Među novim zakupcima državnog zemljišta je govedarska "Farma Gakovo", na kojoj je u januaru ove godine u akciji somborske policije i Žandarmerije otkrivena laboratorija marihuane, a kojoj je dato pravo prečeg zakupa na osnovu stočnog fonda za više od 390 državnih hektara.

Kako navodi VOICE, u trenutku dodele zemljišta i odluke komisije, farma nije imala dovoljno grla stoke za toliko oranica, pa je "dovozila telad s druge farme i vraćala ih po izlasku inspekcije".

U zakup 573 hektara u Gakovu i Somboru ušlo je preduzeće "LTM Animal Trade", sa sedištem u Zmajevu, a kako je ranije pisao VOICE, njen većinski vlasnik je Tomislav Višnjić, advokat iz Beograda i branilac optuženih za ratne zločine na Kosovu pred Haškim tribunalom.

Prema podacima Godišnjeg programa korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Sombora za 2018. godinu, najviše hektara (970) pripalo je preduzeću "Vlaškalić DOO", u vlasništvu Miodraga Vlaškalića iz Sivca iako po navodima VOICE, nije iz odgovarajuće katastarske opštine.

"Farma svinja Miodraga Vlaškalića u Milčiću nije u gakovačkoj katastarskoj opštini, već se nalazi između naselja Svetozar Miletić i Sombora, pa je tako bliža Čonoplji i Aleksi Šantiću, u kojima je bilo dovoljno njiva za zakup", naveo je portal i dodao da će na teritoriji Sombora Vlaškalić biti najveći ukupni zakupac kada je o stočarima reč.

Nakon podele po pravu prečeg zakupa, ratarima će ove godine za licitiranje ostati manje od 500 hektara lošijeg zemljišta, pašnjaka i malih parcela, a kako tvrde poljoprivrednici, komisija za dodelu državnog zemljišta u Somboru njive je delila "pod uticajem partijskih i lokalnih moćnika".

U Odeljenju za poljoprivredu Grada Sombora za VOICE su kazali da je procedura oko izdavanja državnih njiva "sprovedena po zakonu i da paori u Gakovu i Somboru nisu ostali bez mogućnosti da učestvuju na licitaciji".

Načelnik Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj u Somboru Vladimir Katanić rekao je da je komisiju imenovala skupština te da je ona verovatno "zauzela stav da se zemljište daje u zakup onako kako je davano u ranijim godinama, da ne pomeraju stočara sa zemljišta koje je koristio u prethodnoj godini".

Međutim, uvid u Godišnji program korišćenja poljoprivrednog zemljišta u Somboru za 2017. godinu, pokazao je da "Farma Gakovo" i firma "LTM Animal Tared" gakovačke njive nisu zakupljivale prošle godine, dok je "Vlaškalić DOO" iznajmljivao mnogo manje hektara.

Na spisku zakupaca u Gakovu po pravu prečeg zakupa, pored te tri firme, našlo se i 17 stočara koji 2017. godine u tom ataru nisu iznajmljivali njive.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side