VoA: Američki deficit dostigao rekordnih 3,1 hiljada milijardi dolara
17.10.2020 Vašington

VoA: Američki deficit dostigao rekordnih 3,1 hiljada milijardi dolara

VoA: Američki deficit dostigao rekordnih 3,1 hiljada milijardi dolara Foto: Beta / AP
Zbog masovnog izdvajanja sredstava iz budžeta tokom pandemije koronavirusa i slabije naplate poreza, deficit u SAD je ove godine dostigao rekordnih 3,1 hiljadu milijardi dolara, što je tri puta više nego u 2019, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America - VoA).

Deficit je više nego duplo veći od onog tokom krize 2009, kada je iznosio 1,4 hiljade milijardi dolara.

Prema navodima agencije Asošiejted pres, ovogodišnji deficit čini 15,2 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je najveći procenat od Drugog svetskog rata.

Projekcija za ovogodišnji deficit bila je do hiljadu milijardi dolara, ali zbog virusa, zatvaranja ekonomije, velikih izdvajanja iz budžeta za pomoć građanima i pada poreskih prihoda, on je višestruko veći.

Tokom ove godine, prihodi su opali za 1,2 odsto, a trošenje iz budžeta povećano na čak 47,3 odsto, odnosno 6,55 hiljada milijardi dolara - od čega je najveći deo otišao na pomoć firmama i onima koji su ostali bez posla.

Oko 22 miliona Amerikanaca je izgubilo posao u martu i aprilu kada je ekonomija stala zbog pandemije. Milioni ljudi su i dalje u neizvesnoj situaciji i očekuju pomoć vlade.

Međutim, dogovor o isplati federalne pomoći nezaposlenima Kongresa i Bele kuće nije postitnut od kraja jula, kada je poslednja tranša pomoći isplaćena, dodao je VoA.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side