Vlada usvojila Predlog Zakona o budžetu za 2020., predviđen deficit 0,3 odsto BDP-a
02.11.2019 Beograd

Vlada usvojila Predlog Zakona o budžetu za 2020., predviđen deficit 0,3 odsto BDP-a

Vlada usvojila Predlog Zakona o budžetu za 2020., predviđen deficit 0,3 odsto BDP-a Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Vlada Srbije danas je usvojila Predlog Zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu kojim je predviđen deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ukupni prihodi su predviđeni u visini 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara.

Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da je budžet za 2020. godinu razvojni, te da se njime postiče dalji razvoj privrede i dodao da je za sledeću godinu projektovan realni rast privrede od 4 odsto, navedeno je u saopštenju.

"Što se tiče privrednog rasta u ovoj godini, ohrabruju procene za treći kvartal, po kojima privredni rast iznosi 4,7 odsto, tako da očekujemo da privredni rast do kraja godine bude i iznad projektovanih 3,5 odsto. Ulaganje u obrazovanje i inovacije će omogućiti da Srbija nastavi sa visokim i održivim rastom ekonomije. Srbija pokazuje da može da ostvari visoke stope rasta bez obzira na usporavanje EU ekonomija", rekao je Mali.

Dodao je da je prema aktuelnoj Fiskalnoj strategiji projekcija javnog duga za 2020. godinu na centralnom nivou države 50,3 odsto BDP.

Mali je istakao da je ključna karakteristika budžetske politike u 2020. godini ravnomerna, kako je naveo, raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda, odnosno na povećanje plata i penzija za oko 1,3 odsto BDP-a, podsticaj rastu kroz povećanje javnih investicija, i poresko rasterećenje rada.

Mali je ocenio da se pomenutim predlogom budžeta označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija i označava početak razvoja.

"U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara naplate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije za naše najstarije sugrađane. Prema tzv. švajcarskoj formuli, penzije će sledeće godine rasti za 5,4 odsto. Kada je reč o kapitalnim investicijama, u predlogu budžeta je u tu svrhu predviđeno 198,9 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava se odnosi na saobraćajnu i železničku infrastrukturu", rekao je Mali.

Dodao je da se tim budžetom označava početak realizacije Nacionalnog investicionog plana.

On je rekao da je povećan iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine, kao i da je povećan iznos izdvojenih sredstava za lečenje retkih bolesti.

Mali je precizirao da su, kada je reč o infrastrukturi, izdvojena sredstva za Moravski koridor, deonicu Pojate – Preljina, za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, za izgradnju saobraćajnice Ruma – Šabac – Loznica, zatim za deonicu Obrenovac – Ljig, za deonicu Surčin – Obrenovac, kao i za deonicu NoviBeograd – Surčin, za beogradsku obilaznicu.

Dodao je da su sredstva izdvojena i za brzu saobraćajnicu Novi Sad – Ruma, deonicu Preljina – Požega, projekat mađarsko – srpske železnice, kao i rekonstrukcija železničke pruge Niš – Dimitrovgrad.

Ministar je istakao i da je strateški cilj Vlade Srbije smanjenje nezaposlenosti, i podsetio da će se izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, olakšati novozapošljavanje i dodao da će se na taj način Srbija će po stopi nezaposlenosti približiti zemljama EU.

"Povećana su sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije. Nastavlja se projekat 'Povezane škole' koji će omogućiti da do septembra 2020. na brz internet bude povezano ukupno 1.000 škola, kao i opremanje još 10.000 digitalnih učionica", rekao je Mali.

Dodao je da su povećana i sredstva Fonda za inovacionu delatnost, kao i da su za podršku razvoja nauke udvostručena sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara.

"Za razvoj inovacione infrastrukture su obezbeđena sredstva za završetak Data centra u Kragujevcu, kao i sredstva za završetak Naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu", rekao je Mali.

Mali je ocenio da očekuje da će sledeće godine Srbija nastaviti ubrzani razvoj i da je potvrda toga napredak na Duing biznis listi Svetske banke i to što je rejting agencija Fitć povećala kreditni rejting Srbije sa "BB" na "BB+".

Dodao je da je rejting agencija Moody’s unapredila izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije sa "stabilnih" na "pozitivne", navedeno je u saopštenju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja