16.04.2019 | 10:20h ► 16:30h Beograd

Vlada usvojila leks specijalis o švajcarcima, otpisuje se 38 odsto duga

Vlada usvojila leks specijalis o švajcarcima, otpisuje se 38 odsto duga Foto: Novi magazin/SA
Nacrt zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je danas na sednici Vlade Srbije, nakon čega će biti upućen u skupštinsku proceduru, saopštila je Vlada.


Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se tim leks specijalisom rešava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rešenje.

"Ovaj leks specijalis je kompromisno rešenje između nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka, i države sa treće strane. Razgovori nisu bili nimalo laki, ali smo uspeli da nađemo kompromis i najbolje moguće rešenje za sve tri strane", kazao je Mali.

Kako je objasnio, nacrtom zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga.

"Predviđeno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto. Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata", istakao je Mali i zahvalio svim učesnicima pregovora.

Nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 odsto plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu tog zakona banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita uradi u skladu sa tim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji.

Nacrtom zakona biće omogućeno da se reši problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

 

Udruženje CHF Srbija: Zadovoljni smo mogućnošću konverzije kredita u francima u evre

Predstavnik Udruženja CHF Srbija Sanja Vujanović rekla je da su korisnici stambenih kredita u švajcarskim francima zadovoljni predlogom zakona koji je danas usvojila Vlada Srbije i predviđa mogućnost da krediti u toj valuti budu konvertovani u pozajmicu vezanu za evro.

Ona je za Betu rekla da će se, prema predlogu tog leks specijalisa, iznos duga posle konverzije umanjiti za 38 odsto, koliko iznosi otpis i da konverzija nije obavezna.

"Taj zakon je u okviru ustavnosti i zakonitosti i znatno će olakšati otplatu kredita", rekla je Vujanović i preporučila korisnicima kredita koji imaju konvertovane ili već otplaćene kredite da pokušaju da se dogovore sa bankom o načinu otplate.

Vrhovni kasacioni sud je posle protesta Udruženja CHF Srbija zauzeo stav da je ništava odredba ugovora o indeksaciji kredita u švajcarskim francima ukoliko banka ne može pismeno da dokaže da je ta plasirana sredstava u dinarima pozajmila u švajcarskoj valuti kao i da se zaustavlja realizacija hipoteka, odnosno oduzimanje stanova zbog duga. 

Sud je zauzeo stav i da je banka morala pismeno upozoriti klijenta o rizicima pre nego što je sa njim sklopila ugovor o reditu u švajcarcima.

Vujanović je rekla da će godišnja fiksna kamata na kredite u evrima za korisnike kredita koji se odluče na konverziju biti 3,5 odsto, plus iznos šestomesečnog euribora, ali da ne može biti veća od četiri odsto za banke koje nemaju stambene kredite u evrima, a koje imaju takve kredite kamata će biti ona koja je važila zaključno sa 31. martom ove godine.

U roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora, a ukoliko korisnik prihvata ponudu dužan je da u roku od 30 dana obavesti banku i zaključi ugovor o konverziji.

Udruženje će, prema rečima Vujanović, nastaviti "borbu za rešenje problema, odnosno obeštećenje onih vlasnika pozajmice u švajcarcima koji su otplatili ili konvertovali kredit ili im je oduzet stan".

"Leks specijalis o konverziji se odnosi na vlasnike kredita u švajcarcima, njih 16.800 koji trenutno otplaćuju kredit, a oko 6.000 vlasnika kredita je otplatilo tu pozajmicu ili u međuvremenu konvertovalo ili je izgubilo stan", rekla je Vujanović.

Skupština Srbije je će o Predlogu zakona o konverziji stambenih kredita indeksirani u švajcarskim francima, koji joj je danas dostavila Vlada Srbije, raspravljati po hitnom postpku. 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 117,9125 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara

  Prosečna neto zarada u Srbiji za april iznosila je 54.645 dinara, a bruto zarada (zajedno sa porezima i doprinosima) 75.441 dinar, saopštio je danas Rpublički zavod za statistiku.

 • Mihajlović: Novi investicioni ciklus vredan više od 10 milijardi evra Mihajlović: Novi investicioni ciklus vredan više od 10 milijardi evra

  Novi investicioni ciklus u Srbiji, vredan više od 10 milijardi evra, obuhvatiće projekte u železničkoj, drumskoj, komunalnoj i socijalnoj infrastrukturi, ali i druge oblasti, pre svega poljoprivredu, zdravstvo i školstvo, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

 • Mali: Investicioni paket će pomoći daljem rastu srpske ekonomije Mali: Investicioni paket će pomoći daljem rastu srpske ekonomije

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali boravi u jednodnevnoj poseti Londonu, gde je danas učestvovao na Blumbergovom "Forumu o razvoju novih tržišta i perspektivama u 2019. godini" i tom prilikom govorio na panelu o izazovima sa kojima se susreću zemlje u razvoju.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side