Vlada Srbije o otklanjanju posledice poplava, granicama, građevinarstvu, biogorivu, radnim mestima
12.12.2019 Beograd

Vlada Srbije o otklanjanju posledice poplava, granicama, građevinarstvu, biogorivu, radnim mestima

Vlada Srbije o otklanjanju posledice poplava, granicama, građevinarstvu, biogorivu, radnim mestima Foto: Novi Magazin / SA
Vlada Srbije je danas donela niz odluka među kojima da sa 1.200.000.000 dinara pomogne lokalnim vlastima u popravci infrastrukture oštećene ili porušene poplavama i gradom juna ove godine.

U saopštenju se navodi uredbom o tome se utvrđuju državni program obnove komunalne infrastrukture, mostova, puteva drugog reda i sanacije klizišta na pojedinim putnim pravcima, mere koje treba preduzeti, redosled i rokovi za sprovođenje, kao i organi državne uprave nadležni za koordinaciju radova.

Vlada je usvojila i Akcioni plan za 2019. godinu za sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom 2017-2020, kojim se definišu ciljevi granične policije, carine, granične veterinarske i fitosantirane inspekcije, i deo ciljeva u vezi sa migracijama, vizama i azilom.

Na današnjoj sednici doneta je i Odluka o obrazovanju radne grupe za koordinaciju i utvrđivanje mera za podsticaj domaće građevinske industrije, koju će činiti predstavnici Minstarstva građevinarstva, Privredne komore Srbije, Ministarstva privrede, Udruženja banaka Srbije, građevinskih i putarskih kompanija.

Zadatak te radne grupe je da napravi akcioni plan s merama koje bi kompanijama iz Srbije olakšale dobijanje poslova.

Ta radna grupa radiće i na programu subvencija za opremu za građevinske i putarske kompanije i na lakšem dobijanju garancija koje im trenutno otežavaju slabiji rezultati postignuti u periodu kada su bili finansijski uništeni, pa zbog toga nisu u mogućnosti da dobiju garancije i budu glavni izvođači.

Na sednici je usvojena i "Uredba o kriterijumima održivosti biogoriva" čiji je cilj da se kriterijumi iz evropskog prenesu u domaće zakonodavstvo i time uspostavi sistem njihove verifikacije.

Na taj način biogoriva, koja se proizvedu u Srbiji ili nabave iz izvoza, moći će da se računaju za potrebe dostizanja nacionalnog cilja Srbije u sektoru saobraćaja.

Vlada je usvojila i Uredba o internom tržištu rada državnih organa čijom primenom će se uskladiti ponuda i tražnja za odgovorajućim profilom državnih službenika unutar državnih organa, i povećati interna transparentnost slobodnih radnih mesta i mobilnost zaposlenih u okviru državnih institucija.

Evidencija internog tržišta sadržaće precizne podatke o slobodnim radnim mestima i kadrovskim potrebama državnog organa, podatke o zaposlenima koji žele trajni ili privremeni premeštaj na drugo radno mesto i podatke o neraspoređenim državnim službenicima, uz obavezu da svi podaci budu dostupni i javni.

Članovi vlade usvojili su i Uredbu o utvrđivanju plana zvanične statistike za 2020. godinu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side