Vlada pristala na zahteve poljoprivrednika
27.04.2012 Beograd

Vlada pristala na zahteve poljoprivrednika

Vlada pristala na zahteve poljoprivrednika
Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je zahteve poljoprivrednika da se subvencije isplaćuju po hektaru, iako je ministar tvrdio da se način subvencionisanja neće menjati.

Načelan dogovor postignut je noćas posle sedmočasovnih pregovora, ali blokade neće biti uklonjene dok se ne potpiše konačan dogovor.

Na sastanku delegacije nezadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i trgovine postignut je načelan dogovor da se subvencije u agraru isplaćuju po hektaru, a konkretno rešenje o tome biće usvojeno danas.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović je rekao novinarima, posle završetka razgovora koji su počeli sinoć oko 19 sati, a završili se noćas u dva sata, da je na sasanku "otvoren put za pronalaženje rešenja koje poštuje prioritete nacionalne poljoprivredne politike".

Milovanović je dodao da se ta politika ogleda u povećanju produktivnosti, rastu obima proizvodnje i broja korisnika državnih podsticaja u agraru.

Kako je Milovanović naveo, rešenje tekućih problema u domaćem agraru se nazire "u kombinovanom premiranju po površini, ali uz obavezu da zemljoradnik mora da zasnuje poljoprivrednu proizvodnju i ostvari određeni minimalan prag produktivnosti".

Milovanović je napomenuo i da neće ponovo biti uvedeno plaćanje obaveza za PIO fond, niti će biti ograničenja u pogledu površina koje će se subvencionisati.

Na pitanje da li će biti dovoljno novca u budžetu za ovu godinu za isplatu subvencija a na osnovu predviđenog modela, s obzirom da je ministar prethodno rekao da to nije moguće, Milovanović je odgovorio da je rešenje pronađeno.

Predstavnik dela nazadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine Miroslav Ivković kazao je da su paori spremni na kompromis i da će prihvatiti ponuđenih 12 hiljada dinara po haktaru, umesto 14 hiljada dinara po hektaru, što su prvobitno zahtevali.

Članovi delegacije nezadovoljnih poljoprivrednika rekli su da će, nakon što bude postignut konačan dogovor, koji će se uobličiti u pismenoj formi, paori povući svoje traktore sa puteva i tako omogućiti normalizaciju saobraćaja na blokiranim putevima širom Vojvodine.

Nezadovoljni zemljoradnici su 25. aprila sa oko hiljadu, uglavnom teških traktora, počeli blokadu većine regionalnih puteva u Vojvodini i nekim delovima centralne Srbije, zahtevajući da se subvencije u agraru isplaćuju po hektaru, a ne na osnovu prinosa kao što je to predviđeno važećom uredbom vlade za ovu godinu.

Predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednika su danas izrazili spremnost na neku vrstu kompromisa kad je reč o ispunjenju njihovih zahteva i istovremeno zapretili da će dodatno pojačati blokadu puteva i krenuti u protesnu šetnju prema Beogradu, iako su prvobitno negirali da to nameravaju da učine.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side