11.12.2011 Beograd

Visoke kazne za manipulatore na tržištu

Visoke kazne za manipulatore na tržištu
Nova pravila poslovanja na tržištu kapitala smanjiće manipulacije i zloupotrebe, a za sve one koji prekrše propise predviđene su visoke novčane i kazne zatvora do osam godina, izjavio je danas predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović.

On je u intervjuu Tanjugu rekao da je Komisija zahvaljujući izmenama Zakona o tržištu kapitala dobila šira ovlašćenja, pa ubuduće, pored podnošenja prekršajnih prijava i prijava za privredni prestup, može da podnese i krivične prijave.

Prvi put će biti uveden institut krivičnog dela za neobjavljivanje insajderskih informacija, za tržišne manipulacije i za neovlašćeno pružanje investicionih usluga.

Ćirović je podsetio da je Komisija usvojila i 18 pravilnika, radi definisanja precizne procedure i onemogućavanja zloupotreba i manipulacija.

"Svi ti pravilnici treba da dodatno pomognu da zakon bude sprovođen i da pomognu stvaranju fer, efikasnog i transparentnog tržišta", rekao je Ćirović. Od 3. decembra je počela primena 17 pravilnika. Poslednji u nizu pravilnika će početi da se primenjuje posle objave u Službenom glasniku.

"Novi zakon ojačava ovlašćenja Komisije za hartije od vrednosti, pogotovo u sferi kontrole i nadzora i mi smo to dodatno našim pravilnicima regulisali. To je za tržište važno jer pruža dodatnu zaštitu investitorima", ukazao je Ćirović.

Po rečima Ćirovića, reč je o određenim poslovnim procesima u kompanijama, bilo da se radi o nekoj značajnoj promeni osnovnog kapitala, imenovanju članova odbora, o nelikvidnosti glavnih dužnika, o patentima, važnim sudskim sporovima. Ima preko 30 situacija, koje su predviđene Pravilnikom i u svim izdavalac ima obavezu da izvesti, objavi i javnost upozna sa tim, objasnio je Ćirović.

Usvojeni propisi sprečavaju i pojavu manipulacije cenom na tržištu kapitala. Komisija će moći detaljno da nadzire trgovanje na berzi preko svojih ovlašćenih kontrolora, koji kada uoče bilo kakvo veštačko podizanje ili snižavanje cena, mogu da zaustave promet.

Jasno je definisano kako da se reaguje kada u određenom trenutku dana, realnom periodu vremena dođe do uparivanja naloga. Posebno su indikativni trenuci pred kraj ili pre završetka trgovanja i izračunavanja referentnih cena.

Predsednik Komisije za HOV, rekao je, da će detaljno biti proveravano i da li se na tržištu kapitala pojavljuju povezana lica, odnosno više firmi koje su u vlasništvu jednog vlasnika.

"Pratiće se da li dolazi do stvarne promene vlasništva ili ne, da li su u pitanju povezana lica, da li je reč o nekom fiktivnom trgovanju, između povezanih lica...", naveo je on.

autor: MP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side