Više se zatvori nego što se otvori preduzeća
08.06.2012 Beograd

Više se zatvori nego što se otvori preduzeća

Više se zatvori nego što se otvori preduzeća
Od januara do maja ove godine otvorena su 12.093 preduzeća, ali je zatvoreno čak 14.260.

Ovakav je trend prisutan još od 2008, kada je i na naša vrata zakucala finansijska kriza. Od tada pa do danas se broj osnovanih preduzeća konstantno smanjuje, pokazuju podaci Agencije za privredne registre.

Do početka krize broj osnovanih društava bio je veći od ugašenih, pa je, recimo, samo tokom 2007. na svako ugašeno osnovano čak šest preduzeća. U Uniji poslodavaca Srbije kažu da je krivac više nego očigledan. To su visoki nameti, jer da bi ostvario zaradu od 20.000, privrednik državi mora da plati 80.000 dinara. Kada se tome dodaju problemi koje donose crno tržište i nelojalna konkurencija, malo ko može da uspe u ovom privrednom ambijentu, pišu Novosti.

Nacionalna služba za zapošljavanje pokušala je da pomogne, pa je svakom nezaposlenom ponudila skromne subvencije za otvaranje malih firmi.

„U 2011. su 2.663 nezaposlena pokrenula i održala privatni biznis, a u 2010, subvencije je dobilo njih 2.217. A do sada gotovo nijedan preduzetnik nije vratio kredit, na šta su bili obavezni u slučaju da im posao ne uspe“,  kaže Srđan Andrijanić, iz NSZ. On kaže da su svi preduzetnici koji su dobili pravo na subvenciju imali obavezu da radnju drže otvorenom najmanje godinu dana i da za to vreme redovno plaćaju državi sve obaveze.

Prema njegovim rečima, i od početka godine do danas, u NSZ je stiglo čak 4.000 zahteva za pokretanje malog biznisa, a njihova su očekivanja da će više od 2.000 nezaposlenih dobiti pozitivan odgovor i subvenciju od 160.000 dinara. Iako je u pitanju skroman podsticaj, u NSZ podsećaju da je ovoliko novca dovoljno da se finansira čitava paleta zanata kao što je kupovina alata za frizerske i kozmetičke salone, bravarske i molerske radnje, popravku kućnih aparata, materijal za knjigovodstvene agencije.

autor: AS izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Poljski PEPCO planira da otvori 30 prodavnica u Srbiji Poljski PEPCO planira da otvori 30 prodavnica u Srbiji

  Poljski maloprodajni lanac odevnih predmeta i opreme za kuću Pepko (PEPCO) najavio je danas da će prve prodavnice u Srbiji otvoriti na jesen i da će do kraja ove godine u njima zaposliti 100 radnika.

 • Pandemija diže cenu zlata prema istorijskom maksimumu Pandemija diže cenu zlata prema istorijskom maksimumu

  Cena zlata od kada je počela zdravstvena kriza zbog pandemije COVID-19 neprekidno raste i danas je na svetskom tržištu dostigla 1.772 dolara za uncu (31,1 gram) čime se približava istorijskom maksimumu od 1.900 dolara koliko je koštala jedna unca tog plemenitog metala 2011. godine.

 • Arsić: Vučić kreira ekonomsku politiku prema ličnom interesu, obećanja nerealna Arsić: Vučić kreira ekonomsku politiku prema ličnom interesu, obećanja nerealna

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić je ocenio da predsednik Srbija Aleksandar Vučić kreira ekonomsku politiku prema ličnom interesu i naveo da njegovo obećanje da će prosečne plate u 2025. godini biti 900 evra nije bilo održivo ni pre ekonomske krize izazvane pandemijom, a "pogotovo nije sada".

 • Sindikati RGZ: Reforma se loše sprovodi, nema mera zaštite od epidemije Sindikati RGZ: Reforma se loše sprovodi, nema mera zaštite od epidemije

  Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) danas su ukazali da se reforma te državne institucije ne sprovodi u skladu sa njenim trenutnim kapacitetima i resursima i da u nekoliko gradova u kojima je proglašena vanredna situacija zaposleni u katastrima rade bez ikakvih dodatnih mera zaštite i zaštitne opreme.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side