Više novca za opštine
01.10.2011 Beograd

Više novca za opštine

Više novca za opštine
Izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave po kojima će gradovi i opštine dobijati dvostruko više prihoda od poreza na zarade stupaju danas na snagu.

Tim zakonom, koji je usvojen 27. juna, na predlog Ujedinjenih regiona Srbije, predviđeno je da najviše novca iz transfera solidarnosti pripadne nerazvijenim opštinama. 

Zakon je usvojen posle burne javne rasprave i upozorenja da će zbog njega biti povećan deficit republičkog budžeta.

Predrlogom rebalansa budžeta na kraju su značajno smanjeni planirani rashodi za nacionalni investicioni plan, posebno za regionalne i lokalne projekte, s obzirom da bi brigu o tim projektima, zbog povećanih prihoda sada trebalo da preuzmu lokalne samouprave.

Lokalne samouprave će, umesto dosadašnjih 40 odsto, dobijati 80 odsto sredstava od poreza na zarade. Izuzetak je Beograd, koji će dobijati 70 odsto od tog poreza.

Grad Beograd od danas neće dobijati transfere iz republičkog budžeta jer će taj novac, kao transfer solidarnosti, pripasti drugim gradovima i opštinama.

Lokalne samouprave će ubuduće finansirati projekte od lokalnog značaja, a samo one koje su u četvrtoj grupi razvijenosti, u kojoj su najnerazvijenije opštine i gradovi, za te projekte moći će da konkurišu i kod republičkih organa, javnih preduzeća, agencija ali i međunarodnih fondova.

Opštine i gradovi samostalno će utvrditi maksimalan iznos godišnje lokalne komunalne takse.

Zbog primena izmena Zakona o finansiranju lokalne smaouprave, prema proceni Fiskalnog saveta, prihodi republičkog budžeta će biti manji u 2012. godini za oko 40 milijardi dinara.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kampanja kratkih štrajkova zaposlenih u javnom sektoru Nemačke Kampanja kratkih štrajkova zaposlenih u javnom sektoru Nemačke

  Zaposleni u javnom sektoru Nemačke pokrenuli su danas kampanju kratkih štrajkova zahtevajući značajno povećanje zarada, a među onima koji će obustaviti rad su i zaposleni u bolnicama i centrima za negu dece.

 • Mihajlović: Dolazak DFC važan za političku i finansijsku stabilnost Mihajlović: Dolazak DFC važan za političku i finansijsku stabilnost

  Za Srbiju je od ogromnog značaja dolazak različitih vrsta kapitala i investicija, kao što je Američki fond za razvoj (DFC), koji je deo američke vlade i sa kojim ćemo realizovati infrastrukturne projekte vredne 3,7 milijardi dolara, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

 • Grenel: Sporazum iz Vašingtona znači otvaranje novih radnih mesta Grenel: Sporazum iz Vašingtona znači otvaranje novih radnih mesta

  Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da su SAD preuzele odgovornost za realizaciju sporazuma koji su vlasti Srbije i Kosova potpisale u Vašingtonu i da on znači masovno otvaranje novih radnih mesta.

 • RSE: Hiljade milijardi dolara sumnjivog novca prošlo kroz globalne banke RSE: Hiljade milijardi dolara sumnjivog novca prošlo kroz globalne banke

  Novi procureli dokumenti pokazuju kako su globalne banke za manje od 20 godina prijavile sumnjive transakcije vredne više od 2.000 milijardi dolara, ali i ukazuju na manjkav sistem i rasprostranjene tokove kojima su preko najvećih banaka kriminalci, teroristi i oligarsi prebacivali prljav novac, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side