01.10.2011 Beograd

Više novca za opštine

Više novca za opštine
Izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave po kojima će gradovi i opštine dobijati dvostruko više prihoda od poreza na zarade stupaju danas na snagu.

Tim zakonom, koji je usvojen 27. juna, na predlog Ujedinjenih regiona Srbije, predviđeno je da najviše novca iz transfera solidarnosti pripadne nerazvijenim opštinama. 

Zakon je usvojen posle burne javne rasprave i upozorenja da će zbog njega biti povećan deficit republičkog budžeta.

Predrlogom rebalansa budžeta na kraju su značajno smanjeni planirani rashodi za nacionalni investicioni plan, posebno za regionalne i lokalne projekte, s obzirom da bi brigu o tim projektima, zbog povećanih prihoda sada trebalo da preuzmu lokalne samouprave.

Lokalne samouprave će, umesto dosadašnjih 40 odsto, dobijati 80 odsto sredstava od poreza na zarade. Izuzetak je Beograd, koji će dobijati 70 odsto od tog poreza.

Grad Beograd od danas neće dobijati transfere iz republičkog budžeta jer će taj novac, kao transfer solidarnosti, pripasti drugim gradovima i opštinama.

Lokalne samouprave će ubuduće finansirati projekte od lokalnog značaja, a samo one koje su u četvrtoj grupi razvijenosti, u kojoj su najnerazvijenije opštine i gradovi, za te projekte moći će da konkurišu i kod republičkih organa, javnih preduzeća, agencija ali i međunarodnih fondova.

Opštine i gradovi samostalno će utvrditi maksimalan iznos godišnje lokalne komunalne takse.

Zbog primena izmena Zakona o finansiranju lokalne smaouprave, prema proceni Fiskalnog saveta, prihodi republičkog budžeta će biti manji u 2012. godini za oko 40 milijardi dinara.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side