Visa sprečava prevare od 25 milijardi dolara godišnje, koristeći veštačku inteligenciju
16.07.2019 Beograd

Visa sprečava prevare od 25 milijardi dolara godišnje, koristeći veštačku inteligenciju

Visa sprečava prevare od 25 milijardi dolara godišnje, koristeći veštačku inteligenciju
Kontinuirana evolucija tehnologije veštačke inteligencije koju primenjuje Visa Advanced Autorizacija pomaže trgovcima i jača poverenja potrošača

Visa Inc.je najavila novu analizu koja pokazuje da je Visa Advanced Autorizacija (VAA) koristeći veštačku inteligenciju (AI) pomogla finansijskim institucijama da spreče oko 25 milijardi dolara godišnje, koliko je procenjeno da ima prevara na godišnjem nivou - i na taj način doprinela da globalni platni ekosistem bude sigurniji za prodavce i potrošače. VAA procenjuje autorizacije transakcija na globalnoj platnoj mreži VisaNet u realnom vremenu, kako bi se finansijskim institucijama pomoglo da brzo identifikuju i odgovore na obrasce i trendove prevara koji se pojavljuju. Visa je prošle godine obradila više od 127 milijardi transakcija između trgovaca i finansijskih institucija na VisaNetu, i angažovala AI da analizira 100 odsto transakcija - svaku u jednoj milisekundi - tako da finansijske institucije mogu da odobre legitimne kupovine, dok istovremeno brzo identifikuju i sprečavaju lažne transakcije. ‘’Jedan od najtežih izazova u platnom prometu je odvajanje dobrih transakcija vlasnika računa od loših pokušaja prevaranata bez dodatnih poteškoća za sam proces“, rekla je Melissa McSherry, stariji potpredsednik i globalni direktor za proizvode i rešenja podataka. Visa je bila prva platna mreža koja je 1993. godine primenila veštačku inteligenciju, koja je zasnovana na neuronskim mrežama, kako bi analizirala rizičnost transakcija u realnom vremenu, i uticaj na prevaru bio je direktan. Postizanjem prave ravnoteže između ljudske ekspertize i tehnoloških inovacija, Visa I dalje razvija svoje mogućnosti, jer nova otkrića veštačke inteligencije proširila su oblast onoga što je moguće.

Za finansijske institucije, izazovi u procesu plaćanja mogu dovesti do odbijanja platne kartice. Istraživanje koje je sprovela Javelin Strategy & Research otkrilo je da je više od polovine korisnika kartica (51%), koji su iskusili lažno odbijanje kartice, koristilo sekundarnu platnu karticu da dovrše kupovinu kod istog trgovca, što može dovesti do toga da konkurentska kartica dođe na vrh novčanika. Kao što je otkrilo istraživanje Nacionalne federacije maloprodaje i Forrester-a, najveći izazov sa kojim se suočavaju trgovci u vezi s plaćanjem jeste prevara, koju navodi 55% ispitanika.

Visa Advanced Autorizacija predstavlja nivo sprečavanja prevare koji može da utiče na smanjenje rizika i prevara za financijske institucije i prodavce, kao i da pomogne u smanjenju izazova zbog odbijanja plaćanje vlasnika računa. Više od 8.000 finansijskih institucija u 129 zemalja koristi Visa Advanced Authorization.

 

Sprečavanje prevare brzinom svetlosti

Visa je uvela korišćenje neuronskih mreža po uzoru na ljudski mozak, kako bi pokrenula svoju AI platformu da bi identifikovala moguće prevare. Ovo omogućava brži i dublji uvid u ranije nepoznate korelacije. Pomoću Visa Advanced Autorizacije trgovci i finansijske institucije imaju koristi jer:

    Modeli tehnološkog učenja koji se koriste za ispitivanje svake transakcije u realnom vremenu za indikatore prevare - gledajući aktivnosti, obrasce i više od 500 atributa rizika – obave sve u jednoj milisekundi.

    Ocenjivanje rizika gde se donosi odluka da se odobri ili odbije transakcija, ili označi transakcije za praćenje s vlasnikom računa,Visa deli sa finansijskom institucijom vlasnika računa,

    VAA ima sposobnost da identifikuje dobre transakcije čak i kada ih naprave novi ili retki kupci, čime se smanjuje verovatnoća lažnog odbijanja.

    Ovlašćenje se dobija u realnom vremenu pomoću integrisane globalne prediktivne analize za identifikaciju i sprečavanje prevare.


Visa je uspela globalno da zaustavi stope prevare na istorijski najnižim nivoima - manje od 0,1 odsto - kroz višeslojni pristup ulaganja u ljudsku inteligenciju i tehnologiju kao što je A.I; jačajući potrošača i klijenata alatima, resursima i kontrolom za upravljanje rizikom; i postavljanjem procesa upravljanja kako bi se pomoglo preduzećima i regulatorima da ostanu spretni.

Potrošači su Visu prepoznali kao najpouzdaniju kompaniju za pružanje finansijskih usluga ili plaćanja među svim platnim mrežama i verujemo da je to zbog neumoljivog fokusiranja Visa kompanije na eliminaciju prevare i zaštitu ekosistema plaćanja, naglašavaju u kompaniji.


Dodatna rešenja za rizik koristeći A.I.

Visa svakodnevno jača sigurnost kako bi zaštitila ekosistem plaćanja i nudi portfolio proizvoda za smanje rizika i usluga koji mogu pomoći potrošačima, trgovcima i financijskim institucijama da spreče prevare. Ovo uključuje Visa Risk Manager (VRM), Visa Consumer Authentication Services (VCAS) i CyberSource Decision Manager (DM), pored ostalih. Za više informacija o Visa rešenjima za rizike i portfoliju, pogledajte na Visa Security.


 

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Upozorenja EU na opasni proizvod najčešća za igračke Upozorenja EU na opasni proizvod najčešća za igračke

  Reagovanja na upozorenja na opasne proizvode u EU iz godine u godinu je sve više, a upozorenja se najčešće odnose na igračke, pokazao je danas objavljeni izveštaj o radu sistema Evropske komisije za sprečavanje prodaje opasnih proizvoda na tržištu.

 • Efektiva: Turisti ne moraju da prihvate zamenska putovanja Efektiva: Turisti ne moraju da prihvate zamenska putovanja

  Povodom zatvaranja granice Grčke za državljane Srbije, Udruženje potrošača "Efektiva" je danas objavilo da oni koji su putovanja uplatili posle 15. marta, ne moraju da prihvate zamenska putovanja, jer, po Uredbi o zamenskim putovanjima, imaju pravo na povraćaj novca.

 • Pokrenuta proizvodnja u FCA u Kragujevcu Pokrenuta proizvodnja u FCA u Kragujevcu

  Zaposleni u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija vratili su se danas na posao posle pauze od 16. marta, i proizvodnja fijata 500L se nastavlja u dve smene, rečeno je Beti u Samostalnom sindikatu FCA.

 • Arsić: Država selektivno da pomogne ugroženim preduzećima i sektorima Arsić: Država selektivno da pomogne ugroženim preduzećima i sektorima

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da država u drugoj polovini godine treba selektivno da pomogne sektore i preduzeća kojima su zbog pandemije znatno opali prihodi u odnosu na isti period 2019. godine.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side