23.04.2019 Beograd

Veliki proizvođači ne moraju da budu zagađivači

Veliki proizvođači ne moraju da budu zagađivači
Očuvanje životne sredine problem je o kojem se sve češće govori. Naš nemar prema planeti koja nam daje život premašio je nivo na kojem je dovoljno da se njime bave samo aktivisti ili kako ih često podrugljivo nazivaju „zaluđeni ekolozi“.

Borba protiv zagađenja vazduha, vode i svega ostalog bez čega ne bismo mogli da opstanemo postala je i prioritet nekih velikih svetskih kompanija. I Srbija na putu ka Evropskoj uniji mora da posveti veliku pažnju upravo zaštiti životne sredine, tu je i veoma bitno pregovaračko poglavlje 27 u kojem nas očekuje veliki posao. Do kraja godine, najavljuju zvaničnici, trebalo bi da bude spremna pregovaračka pozicija Srbije za ovo zahtevno poglavlje.

Koliko je za Evropsku uniju očuvanje prirodnih resursa važno svedoči i primer koji stiže iz jedne od zemalja članica iz našeg neposrednog komšiluka. Primer koji ujedno svedoči i o neophodnosti saradanje korporativnog sektora i institucija.

Naime, Henkel, proizvođač poznat po detrdžentima i kućnoj hemiji, nedavno je u Mariboru otvorio novi objekat za preradu otpadnih voda. Ulaganje u postrojenje u fabričkoj zoni Henkela u Mariboru je vredno 4,7 miliona evra. Cilj je zaštita životne sredine i očuvanej održivog razvoja i proizvodnje koja neće narušiti okruženje.

Ulaganje od 4,7 miliona evra predstavlja posvećenost održivom razvoju Henkelovog poslovanja i proizvodnje. Ova najnaprednija tehnologije prerađuje otpadnu vodu iz sopstvenih industrijskih postrojenja i prečišćava je od surfaktanata i masnoće, smanjujući tako hemijsku potrošnju kiseonika.

Postrojenje za preradu prečisti do 450 kubnih metara vode na dan, ili 19 kubnih metara po satu. Takođe, smanjuje udeo otpada do 90%, tako da voda može da se pusti do opštinskog postrojenja za preradu otpadnih voda.

O tome koliko Slovenija pridaje značaja očuvanju životne sredine i koliko je novo postrojenje u Mariboru važno svedoči i to što je njegovom otvaranju prisustvovao i predsednik Slovenije Borut Pahor.

„Želim da čestitam Henkelu na 140 godina tradicije koja predstavlja poslovni uspeh i uliva nadu za dalji razvoj i nove strane investicije u Sloveniji. Otvaranje postrojenja za preradu dokaz je da je kompanija posvećena održivosti“, smatra Pahor.

Direktor Henkela Maribor Kristof Folšted (Ćristof Vollstedt) poručio je da kompanija radi na razvoju novih pametnih tehnologija i procesa čiji cilj su visokokvalitetni proizvodi , ali i očuvanju životne sredine.

„Sa istom posvećenošću kao i prema održivosti, isto tako ispunjavamo i očekivanja u pogledu naše društvene odgovornosti u ovom regionu, u kojem smo jedan od najvećih poslodavaca. Više od 700 žena i muškaraca rade za Henkel Maribor d.o.o. u oblasti proizvodnje i u centrima za mikrobiologiju, planiranje materijala, razvoj ambalaže, istraživanje i razvoj“, naveo je Folšted.
Matijas Caja (Matthias Czaja), viši potpredsednik grupacije za Henkelov globalni lanac snabdevanja poručuje da razvoj poslovanja i očuvanje životne sredine nisu nespojivi.

„Ovaj impresivni novi objekat opremljen najmodernjom tehnologijom takođe je jasan znak da Henkel nastavlja i proširuje svoje poslovno angažovanje u Sloveniji, a pogotovo u gradu Mariboru, u kojem uspešno posluje već tri decenije“, kazao je Caja.

Poruku o važnosti očivanja prirodnih resursa poslao je i predsednik opštine Maribor Saša Arsenović.

„Zaštita životne sredine deo je društvene odgovornosti kompanija i ne predstavlja samo trenutan pokret, već sve veću potrebu. Moramo biti svesni naših odgovornosti i obezbediti sigurno upravljanje industrijskom otpadnom vodom koja se vraća u ekosistem“, zaključio je Arsenović.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Minimalna cena rada ni danas nije usaglašena Minimalna cena rada ni danas nije usaglašena

  Predstavnici sindikata, Unije polodavaca i Ministarstva finansija Srbije izneli su danas predloge o minimalnoj ceni rada, ali nisu usaglašeni, rekao je član pregovaračkog tima za utvrđivanje "minimalca" za narednu godinu u ime sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Ristić.

 • Evro danas 117,83 dinara Evro danas 117,83 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,8360 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Evro sutra 117,90 dinara Evro sutra 117,90 dinara

  Dinar će u petak oslabiti za 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,9011 dinara za jedan evro, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

 • Transparentnost: Nejasno da li je opravdana cena izgradnje autoputa Novi Beograd-Surčin Transparentnost: Nejasno da li je opravdana cena izgradnje autoputa Novi Beograd-Surčin

  Transparentnost Srbija saopštila je danas da je nejasno da li je izgradnja autoputa od Novog Beograda do Surčina, po ceni od oko devet miliona evra po kilometru, isplativa i opravdana, uprkos objašnjenju javnog preduzeća "Putevi Srbije" o razlozima skuplje gradnje, jer Vlada Srbije još nije objavila ugovoru o izgradnji.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side