Veliki pogoni u Nišu još rade, ali je pitanje koliko još dugo
24.03.2020 Niš

Veliki pogoni u Nišu još rade, ali je pitanje koliko još dugo

Veliki pogoni u Nišu još rade, ali je pitanje koliko još dugo Foto: Beta/Saša Đorđević
Većina velikih proizvodnih pogona u Nišu, poput Džonson Elektrika, Jure i Cumtobela i dalje radi, ali je pitanje koliko će još dugo jer su zatvorene fabrike u Evropi od kojih dobijaju narudžbine, izjavio je predsednik Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga Aleksandar Milićević.

On je rekao da je Leoni već zatvorio svoje pogone u Nišu i Prokuplju, dok i dalje rade pogoni te kompanije u Malošištu i Kraljevu.

"Velike kompanije obezbedile su prevoz za svoje radnike. Džonson elektrik je uspeo da uveze veliki broj maski za svoje zaposlene, ostali se snalaze kako znaju i umeju", izjavio je Milićević za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, proizvodnja prehramenih proizvoda u fabrikama u Nišu odvija se bez zastoja što je dobro jer je to garancija da će snabdevanje građana i ubuduće biti uredno.

"Kad je reč o proizvodnji ostalih proizvoda situacija je šarolika. Neki pogoni su zatvoreni, neki su pred zatvaranjem jer su njihovi kupci u Nemačkoj, Italiji, Austriji i drugim evropskim zemljama zatvorili svoje fabrike", rekao je Milićević.

On je dodao da najveći obim spoljnotrgovinske razmene firme sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga ostvaruju sa Nemačkom, Italijom, Rusijom, Francuskom, Austrijom i Španijom.

"U najtežem položaju sada je svakako sektor turizma, ugostiteljstva i uslužnih delatnosti. Očekuje se da država, po okončanju vanrednog stanja, preduzme mere kako bi pomogla da se privreda, a posebno taj sektor vrati u prvobitno stanje", izjavio je Milićević.

Prema njegovim rečima, od privrednika stižu najrazličiti predlozi za pomoć privredi posle suzbijanja epidemije korona virusa, poput predloga za smanjenje poreza i doprinosa na zarade, odlaganja plaćanja tih dažbina, beskamatnog kreditiranja i odlaganja plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV-a).

Milićević je rekao da je u Nišu registrovano oko 3.800 firmi i oko 17.000 radnji.

Prema statistici Sekretarijata za privredu grada Niša, u tom gradu je zaposleno oko 80.000 ljudi.

Najviše zaposlenih, 23 odsto, je u sektoru prerađivačke industrije, a potom u sektoru trgovine na veliko i malo, 17,5 odsto. Najmanje zaposlenih je u poljoprivredi, svega 0,1 odsto i u građevini 0,3 odsto.

Zaposleni u velikim kompanijama u Nišu apeluju ovih dana preko društvenih mreža da se i u našoj zemlji, kao i Italiji, obustavi proizvodnja koja nije nužno neophodna.

Oni se pitaju zbog čega je dozvoljeno da i dalje rade pogoni sa više stotina zaposlenih, a zabranjeno je okupljanje na javnim mestima više od pet ljudi.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja