13.01.2019 Vašington

Vašington podiže ton protiv nemačko-ruskog gasovoda

Vašington podiže ton protiv nemačko-ruskog gasovoda Foto: Pixabay
Sjedinjene Države pojačale su pritisak u vezi spornog projekta nemačko-ruskog gasovoda Severni tok dva, koji podržavaju Berlin i Pariz, upozoravajući u pismu nemačke kompanije uključene u taj projekat da rizikuju američke sankcije.

"Pismo podseća sve firme uključene u sektor gasovoda za izvoz ruske energije da se izlažu američkim sankcijama", rekao je danas portparol američke ambasade u Berlinu za agenciju Frans pres.

On je tako potvrdio informaciju nemačkog lista Bild, od nedelje, u kome se navodi da je američki ambasador u Nemačkoj poslao pismo ovakve sadržine nemačkim firmama uključenim u projekt gasovoda.

Portparol ambasade SAD rekao je da ova inicijativa američke administracije ne treba da bude shvaćena kao pretnja već kao jasna poruka američke politike. On je rekao da bi jedina moguća ucena u ovom slučaju mogla da bude da Kremlj u buduće kontroliše isporuke gasa Evropi.

U središtu spora je projekt gasovoda Severni tok dva koji bi omogućio isporuku ruskog gasa Nemačkoj i ostalim evropskim zemljama direktno preko Baltičkog mora i prema tome zaobilazeći Ukrajinu, koja je do sada bila glavna tranzitna zemlja.

Ovaj gasovod treba da ide istom rutom kao prvi gasovod Severni tok jedan preko teritorijalnih voda pet zemalja Rusije, Finske, Švedske i Nemačke, i njegovim postavljanjem bi se udvostručio kapacitet isporučenog gasa tim putem.

U projeka je uključen ruski gigant Gasprom i nekoliko evropskih kompanija -nemačke energetske grupe Vinteršal (Wintershall) i Uniper, holandsko-britanska grupa Šel (Shell), francuska grupa Enži (Engie) i austrijski OMV.

SAD su već više puta kritikovale ovaj projekat ali sada je ovo novi korak direktnim obraćanjem uključenih firmi da ih upozore na rizik od sankcija.

Nemačka, koju podržavaju Francuska i Austrija, smatra da će ovaj projekat omogućiti stabilniju i jeftiniju isporuku gasa.

Ukrajina smatra taj projekat kao način Moskve da je blokira na energetskom planu i da poveća politički pritisak na nju, u vreme kada su dve zemlje u sukobu oko Krima i istočnog dela Ukrajine.

Jedan od vođa nemačke radikalne levice Fabio De Masi danas je zatražio od vlade da pozove i ukori američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela, bliskog saradnika predsednika SAD Donalda Trampa.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Srbija strateški optedelila za ulaganje u železnicu, te da očekuje da će u narednih četiri-pet godina biti rehabilitovane sve najvažnije pruge u zemlji.

 • Evro danas 118,38 dinara Evro danas 118,38 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs je 118,3800 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom

  Ministar finansija i guverner Srbije u Svetskoj banci Siniša Mali razgovarao je danas sa izvršnim direktorom Švajcarske konstituence u Svetskoj banci Vernerom Gruberom o saradnji sa tom međunarodnom finansijskom institucijom koja je spremna da kreditira nove projekte u Srbiji.

 • Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava

  Radnici kompanije "Leoni" u Malošištu kod Doljevca od kojih je zatraženo da prihvate rad duži od jedne radne nedelje i rad prekovremeno, noćni rad i preraspodelu radnog vremena ocenili su da su njihova prava time povređena.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side