27.01.2020 Beograd

Usvojen Predlog strategije za ekonomske migracije Srbije

Usvojen Predlog strategije za ekonomske migracije Srbije Foto: Novi magazin / SA
Predlog strategije za ekonomske migracije Srbije za period od 2021. do 2027. godine usvojen je danas u Beogradu na sednici Koordinacionog tela za praćenje tokova ekonomskih migracija u Srbiji.

Prema rečima člana Koordinacionog tela, Vladimira Grečića "vizija strategije je usporavanje odlaska radno sposobnog stanovništva, kao i privlačenje stručnjaka iz inostranstva, a sve u funkciji bržeg ekonomskog i sveukupnog razvoja države".

"Opšti cilj strategije je stvaranje privrednog i društvenog ambijenta za usporavanje odlaska stanovništva, jačanje veza sa dijasporom i podsticanje povratnih i cirkularnih migracija", objasnio je Grečić.

On je dodao da su predložene mere "jačanje institucionalnog okvira, efikasnije povezivanje aktera državnih organa i organizacija u upravljanju ekonomskim migracijama".

Članica Koordicionog tela Danica Šantić rekla je da je važno da imamo ažurirane brojke i da aktuelni podatak Eurostat-a iz decembra 2019. pokazuje da je 52.000 ljudi u prošloj godini dobilo po prvi put dozvolu boravka na teritoriji EU iz Srbije.

"Takođe, treba uskladiti obrazovne profile sa tržištem rada, pre svega visokoobrazovanog stanovništva koje najviše razmišlja o iseljavanju. Potrebno je uspostaviti saradnju između dijaspore i matice kroz investicije, transfer ideja, znanja i novca", navela je Šantić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da "moramo videti šta je to što treba da učinimo u našoj zemlji, da bismo bili interesantni mladima da ostanu ovde".

"Važno je da imamo obrazovane ljude prema potrebama tržišta. Kroz dve ili tri nedelje ćemo moći sa ovom strategijom da idemo na Vladu, sledeći korak je akcioni plan i na kraju rezultat", kazao je Đorđević.

On je dodao da je nemačka organizacije za međunarodnu saradnju GIZ pokazala zainteresovanost za finansiranje izrade ove strategije.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: EU u razvoj istočne Srbije ulaže 16,5 miliona evra Vučić: EU u razvoj istočne Srbije ulaže 16,5 miliona evra

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Evropska unija ulaže veliku sumu novca, 16,5 miliona evra, u razvoj istočne Srbije i da će se iz republičkog budžeta obezbediti još više novca da bi se izgradila putna infrastruktura u tom delu zemlje.

 • Mali: Za podsticaj rasta preduzetništva 43 miliona evra Mali: Za podsticaj rasta preduzetništva 43 miliona evra

  Ministar finansija Siniša Mali predstavio je poslanicima nekoliko sporazuma, kojima je predviđeno podsticanje rasta preduzetništva, unapređenje poslovanja domaćih preduzeća, posebno izvoza, kao i izgradnja toplovoda Obrenovac - Novi Beograd.

 • U Beogradu otvoren Međunarodni sajam turizma U Beogradu otvoren Međunarodni sajam turizma

  Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 42. Međunarodni sajam turizma i tri srodne izložbe na kojima će do nedelje, 23. februara, učestvovati više od 900 izlagača iz 40 zemalja.

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs danas je 117,5559 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side