UDS: Vlada da obezbedi pojeftinjenje goriva
21.04.2020 Beograd

UDS: Vlada da obezbedi pojeftinjenje goriva

UDS: Vlada da obezbedi pojeftinjenje goriva Foto: pixabay.com
Koalicija Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) saopštila je danas da zbog privilegovanog položaja Naftne industrije Srbije (NIS), koja je u ruskom vlasništvu, Srbija ima veoma visoke cene goriva u vremenu krize izazvane pandemijom koronavirusa.


UDS je u saopštenju pozvala Vladu Srbije "da u svojstvu predstavnika države kao manjinskog vlasnika u kompaniji NIS, hitno preduzme mere koje će obezbediti pojeftinjenje goriva, kako građani, privreda i poljoprivrednici ne bi plaćali najskuplje gorivo u regionu u trenutku kada je cena sirove nafte na svetskom tržištu na istorijskom minimumu".

Dodaje se da je NIS nedovoljno korigovao maloprodajne cene naftnih derivata, i navodi da evrodizel danas košta 0,90 evra u Bosni i Hercegovini, 0,79 evra u Makedoniji, 0,99 evra u Hrvatskoj, 0,97 evra u Austriji, dok je u isto vreme u Srbiji njegova cena na pumpama oko 1,20 evra.

"Kalkulacija cena uvoznog evro dizela pokazuje da se benzinske pumpe u Srbiji mogu ovim energentom snabdeti po nabavnoj ceni od oko 105 dinara za litar, a NIS ih trenutno snabdeva po oko 120 dinara za litar. Stoga je cena u maloprodaji oko 140 dinara za litar, a mogla bi biti ne veća od 120 dinara, sa uračunatim svim maržama i drugim zavisnim troškovima", navodi se u saopštenju.

UDS ocenjuje da takva zarada, uprkos nedavnom sniženju cena na pumpama i dalje predstavlja čist ekstra profit, dok je građanima Srbije, privredi i poljoprivrednicima dodatni teret u već teškoj situaciji izazvanoj krizom i pandemijom.

"Privilegovani položaj NIS-a na srpskom tržištu plaćaju krajnji potrošači kroz uvećane cene goriva i kroz umanjene prihode budžeta", navodi se u saopštenju.

UDS je zatražio i da naftni derivati u opštoj prodaji budu znatno jeftiniji, a da se posebno omogući poljoprivrednicima da neophodno dizel gorivo nabavljaju po još nižim cenama, kako je to omogućeno u mnogim drugim zemljama.

Dodali su da od Vlade Srbije očekuju i da preduzme sve kako bi se ovako niske cene sirove nafte nužno odrazile i na cenu gasa u narednoj grejnoj sezoni.

UDS je politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta na čelu sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 22.04.2020, 07:26h Milorad

    Rusi nas pljačkaju a vlada se pravi mrtva!!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side