Udruženje naftnih kompanija: Benzin i dizel u julu poskupeli pet dinara po litru
06.08.2020 Beograd

Udruženje naftnih kompanija: Benzin i dizel u julu poskupeli pet dinara po litru

Udruženje naftnih kompanija: Benzin i dizel u julu poskupeli pet dinara po litru Foto: pixabay.com
Prosečne maloprodajne cene benzina i dizela u Srbiji u prethodnih pet nedelja povećane su za oko pet dinara po litru, saopštilo je danas Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Navedeno je da je srpsko tržište pođednako kao i ostala tržišta u regionu reagovalo na porast cene sirove nafte, koja je u prethoda tri meseca poskupela za oko 130 odsto.

Barel referentne nafte "brent" je krajem aprila prodavan za oko 20 dolara, početkom juna za 40, a juče za oko 45 dolara.

"Dosadašnji deo 2020. se jasno može podeliti na dva perioda - prvi period pada cene nafte, od januara do kraja aprila, kada se cena strmoglavila za gotovo 50 dolara po barelu i drugi deo godine od kraja aprila do kraja jula kada je cena nafte povećana za oko 25 dolara po barelu", istaklo je UNKS.

Dodaje se da je promena cene goriva takođe imala jasno razgraničena dva perioda.

Cene goriva u Srbiji su bile u padu sve do sredine maja, benzin je pojeftinio za oko 27 dinara, a dizel za oko 33 dinara po litri. Zatim je usledila jednomesečna stagnacija cena nakon čega su se promene na globalnom tržištu počele odražavati i na cene u Srbiji.

U međuvremenu su povećane i akcize tako da su proizvođači i uvoznici na račun dažbina morali da izdvoje dodatnih oko 1,30 dinara, navodi se u saopštenju UNKS.

Po njihovoj računici, ukupno povećanje prosečnim maloprodajnih cena benzina i dizela u tom periodu je iznosilo oko 11 dinara po litru.

Tečni naftni gas je prvo pojeftinio oko 17 dinara po litru, a posle je poskupeo za 7,60 dinara.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC

  Srbija treba da traga za direktnim stranim investicijama, a dolazak u Beograd Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC), koja će samo kreditima finansirati projekte, znači veće zaduživanje, rekao je danas konsultant za strane investicije Milan Kovačević.

 • Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn

  Ministar Srbije za rad, Zoran Đorđević, najavio je danas izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbdili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi "na daljinu", za firme u drugim zemljama.

 • Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao danas da očekuje da će se u novembru ove godine videti pri efekti dolaska Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) i da SAD nudi milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija i infrastrukturne projekte.

 • Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om

  Mnistarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) razgovarala o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i celog regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side