15.04.2019 Beograd

Udruženje CHF Srbija: Dogovor sa banka još nije završen, krediti u švajcarcima sistemska greška

Udruženje CHF Srbija: Dogovor sa banka još nije završen, krediti u švajcarcima sistemska greška Foto: Beta / HINA / Velimir Ilić
Predsednik Upravnog odbora Uduženja CHF Srbija Jelena Pavlović rekla je danas da pregovori sa bankarima oko rešavanja problema kredita vezanih za švajcarski franak nisu završeni i da još nije postignut konačan dogovor, ali da su "ti krediti sistemska greška".

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je po sadašnjem predlogu leks specijalisa o konverziji kredita u švajcarcima predviđen otpis 38 odsto duga i da bi se krediti na dan potpisivanja ugovora pretvarali u dinare, pa u evre i od te sume bi se otpisivao dogovoren iznos. Država bi od te sume pokrila trošove od deset odsto.

Pavlović je kazala da iako nije pripremljena konačna verzija zakona dogovoreno je da konverzija kredita u francima bude moguća, ali da nije obavezna.

"Benefit je i to što je, prema dogovoru sa bankama, konverzija moguća za sve kredite, a ne samo za kredite do određenog iznosa", rekla je Pavlović.

Dodala je da Udruženje CHF Srbija nije uspelo da se dogovori da model konverzije važi i za korisnike kredita koji su pre nekoliko godina prihvatili jedan od modela lakše otplate kredita koje je predložila Narodna banka Srbije.

Pavlović je apelovala da korisnici kredita pokušaju da sa bankom nađu rešenje u zajedničkom interesu, umesto da odmah podnesu tužbu "jer to košta i dugo se čeka na presudu".

Istakla je da to udruženje nikada nije tražilo da država snosi deo troškova i da će tužiti sve one koji tvrde da to traže.

"Instistiramo da sve što bude u zakonu o konverziji bude u okviru ustavnost i zakonitosti", rekla je Pavlović i dodala da misli da će većina korisnika kredita u švajcarcima biti zadovoljna rezultatima pregovora.

Udruženje je, kako je rekla, tražilo garanciju banaka da ne tuže Srbiju i da država još jednom sagleda da li treba finansijski da učestvuje u rešavanju problema kredita u švajcarcima.

Advokat Vojin Biljić rekao je da podržava Udruženje CHF Srbija "jer vodi pravednu borbu protiv banaka kojima su krediti u švajcarcima samo jedna od prevara".

"Valutna indeksacija u francima je ništava. Nivo zaštite potrošača u Evropi je sada viši nego pre nekoliko godina što potvrđuje i Evropski sud pravde u Luksemburgu koji je zauzeo stav da potrošači imaju pravo na puno obeštećenje", rekao je Biljić.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (4) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 15.04.2019, 16:31h Danijel

  Pa,da nas slome na razlici u kursu,prvo u dinare,pa u euro??

 • 15.04.2019, 16:31h Danijel

  Pa,da nas slome na razlici u kursu,prvo u dinare,pa u euro??

 • 15.04.2019, 16:31h Danijel

  Pa,da nas slome na razlici u kursu,prvo u dinare,pa u euro??

 • 15.04.2019, 16:31h Danijel

  Pa,da nas slome na razlici u kursu,prvo u dinare,pa u euro??

Pročitajte i...
 • Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke

  Šest izjava o zainteresovanosti dostavljeno je blagovremeno i sadrži svu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom za kupovinu akcija u vlasništvu Srbije u Komercijalnoj banci a.d. Beograd, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

 • Evro sutra 117,93 din Evro sutra 117,93 din

  Dinar će u četvrtak imati gotovo istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs biće 117,9392 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Centralna banka je danas na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side