U Zemunu otvoreno međunarodno pristanište za putničke brodove
06.06.2020 Beograd

U Zemunu otvoreno međunarodno pristanište za putničke brodove

U Zemunu otvoreno međunarodno pristanište za putničke brodove Foto: Beta / Zoran Petrovic
Međunarodno pristanište za putničke brodove na Dunavu svečano je danas otvoreno u Zemunu.

Prelaskom mosta do platoa za izlaz putnika pristanište su svečano otvorili ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, predsednik Opštine Zemun Dejan Matić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, saopštila je Opština Zemun.

Mihajlović je rekla da pandemija korone nije sprečila izvođače da završe radove u dogovorenom roku, do 5. juna i dodala da će u narednim godinama najmanje 1.500 kruzera posetiti Srbiju.

Ljajić je kazao da je otvaranjem međunarodnog pristaništa u Zemunu, sedmog u Srbiji, dat novi impuls razvoju nautičkog turizma.

Matić je naveo da je danas "veliki dan" za Zemun.

"Izgradnjom ovog pristaništa stvaramo uslove da se svi oni kruzeri koji su decenijama prolazili pored Zemuna sada usidre, a mi ćemo turiste kao dobri domaćini ugostiti i prezentovati im sve ono po čemu su Gradska opština Zemun i Grad Beograd poznati i karakteristični", rekao je Matić.

Pristanište za međunarodne putničke brodove do 130 metara dužine nalazi se kod Stare kapetanije i sastoji se od mosta dužine 54,5 metara koji vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ukupna vrednost te investicije je milion i po evra.

Pristanište u Zemunu je spremno za prihvat brodova u nastupajućoj nautičkoj sezoni i, kako se navodi, njegovom izgradnjom će biti udvostručen broj mesta za pristajanje kruzera, čime će Beograd duplirati broj turista.

Izradu projekta za dobijanje građevinske dozvole finansirala je Opština Zemun i predala ga Agenciji za upravljanje lukama. Sredstva su obezbeđena po konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija preko JVP "Beograd vode", a deo sredstava za izvođenje obezbedila je i Agencija za upravljanje lukama, dodaje se u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • JUTA: Turistička privreda šalje Vladi Srbije novi apel za pomoć JUTA: Turistička privreda šalje Vladi Srbije novi apel za pomoć

    Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da će to udruženje, zajedno sa hotelijerima, vodičima i prevoznicima, uputiti Vladi Srbije pismo sa apelom za dodatnu pomoć zbog katastrofalnih posledica pandemije virusa COVID-19 na njihovo poslovanje.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side