U Srbiju sa Kosova stiže 181 vrsta proizvoda
21.11.2019 Beograd

U Srbiju sa Kosova stiže 181 vrsta proizvoda

U Srbiju sa Kosova stiže 181 vrsta proizvoda Foto: Beta/Ivan Petković
U Srbiju je u prvih devet meseci ove godine sa Kosova dopremljeno 41.500 tona robe u vrednosti 17,4 miliona evra, što je gotovo tri puta više nego što su Srbija i BIH zajedno plasirale na to tržište od uvođenja taksi, piše "Politika".


U Privrednoj komori Srbije su rekli da je ove godine u centralnu Srbiju ulazila 181 vrsta proizvoda sa Kosova, na prvom mestu cevi, zatim smrznute maline, lignit, dušeci, vino, razlilčiti materijali, radijatori za centralno grejanje, gvožđe i čelik.

Srbija je četvrto tržište za plasman robe sa Kosova, s udelom od pet odsto. Roba koja stiže sa Kosova mora da bude propisno deklarisana, odnosno ne sme da se navodi "Republika Kosovo" kao zemlja porekla, navodi "Politika".

Pitaje deklarisanja robe sa Kosova je ponovo pokrenuto u javnosti pošto su mediji objavili da se u Srbiji prodaju bombonjere proizvedene u Prizrenu, spakovane u obliku zastave "velike Albanije", sa deklaracijom "uvoz sa Kosova".

Uprava carina Srbije saopštila je da su ove i prošle godine bile četiri isporuke proizvođača "Kamila" sa Kosova i da je uvoznik firma iz Novog Beograda.Naveli su da je dokumetacija bila kompletna, sa neophodnim sertifikatima ispravnosti i da nije bilo sumnji zbog kojih bi tovar bio detaljno pregledan.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side