U Srbiji 265 hotela
28.12.2011 Beograd

U Srbiji 265 hotela

U Srbiji 265 hotela
U Srbiji postoji 265 hotela, što je znatno manje nego u zemljama regiona, ali je ipak za četvrtinu više nego pre pet godina. Postoji samo 58 hotela sa četiri i pet zvezdica.

"Značajno se povećao broj hotela sa četiri zvezdice, broj hotela sa manjiim brojem ležaja i soba, a to znači da je i nivo usluge u tim hotelima na daleko višem nivou", kazao je državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i reginalnog razvoja Srbije Goran Petković

Petković je naglasio da je dizajn hotela u Srbiji na svetskom nivou i da su neki preopoznatljivi i u međunarodnim razmerama.

Ono što ministar nije rekao jeste činjenica da, u poredđenju sa Srbijom i Beogradom koji ima oko 100 hotela, samo u Budimpešti postoji više od 400 hotela, u Pragu 670, u Slovačkoj više od 600, a u Bugarskoj 1.400.

Ministar je, međutim, naglasio da Srbija ima  mnoge hotele koji su specifični po svojim ponudama kao što je hotel "Izvor" u Aranđelovcu, koji je kako je naglasio, potpuno preokrenuo privredu tog kraja i  podstakao razvoj vinskog turizma i lokalne samouprave. "Dobro je da takvi hoteli postoje, jer oni  pritiskaju lokalnu samoupravu da više radi na sređivanju okoline", kazao je Petković. 

On je najavio da se očekuje da se u 2012. godini otvore hoteli "Falken štajner" pored Energoprojekta  na Novom Beogradu i "Redison" na lokaciji Stari mlin, a u Novom Sadu hotel "Holidej in". 

Prema podacima Ministarstva ekonomije u Srbiji trenutno ima 10 hotela sa pet zvezdica, 48 sa četiri zvezdice, 90 sa tri, 87 sa dve i 26 hotela sa jednom zvezdicom.

Najviše smeštajnih jedinica ima u hotelima sa tri zvezdice 5.895, zatim u hotelima sa četiri zvezdice  3.486 i u hotelima sa dve zvezdice 3.102, dok u hotelima sa pet zvezdica ima 1.452 smeštajnih jedinica, a u onim sa jednom zvezdicom 1.133. 

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side