U Pekingu potpisan ugovor o strateškom partneru za RTB
17.09.2018 Beograd

U Pekingu potpisan ugovor o strateškom partneru za RTB

U Pekingu potpisan ugovor o strateškom partneru za RTB
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić potisao je danas u Pekingu ugovor o strateškom partnerstvu Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije Ziđin.


Kineska kompanija Ziđin koju je Vlada Srbije izabrala za strateškog partnera u RTB-u ponudila je kupovinu udela od 63 odsto u toj kompaniji, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, uključujući obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.

Ziđin bi operativno upravljanje kompanijom mogao da preuzme početkom 2019. godine.

"Ugovor o preuzimanju RTB Bor je investicija od 1,460 milijardu dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina. Ne moram da pričam koliko će to promeniti istok Srbije, doprineti rastu i RTB i tog dela Srbije i naše celokupne ekonomije", rekao je ministar finansija Siniša Mali posle potpisivnja ugovora u Pekingu kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mali je istakao da je danas veliki i važan dan za građane Srbije jer je u Kini potpisano pet velikih ugovora.

Mali je potpisao ugovor sa kompanijom Šandong Linglon o fabrici fabrici guma koji će ta kompanija otvoriti u Zrenjaninu, a investicije od skoro milijardu dolara.

On je potpisao i Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Šiđadžuang Džij, Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i Šandong provincijske transportne grupacije, kao i Protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Republike Srbije i kompanije Landžou Guantung.

Srpski ministar finansija je u Pekingu potpisao i ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Srbije i kompanije Huavei.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side