29.05.2019 Niš

U Nišu posao traži 24.360 ljudi, najviše sa srednjim stručnim obrazovanjem

U Nišu posao traži 24.360 ljudi, najviše sa srednjim stručnim obrazovanjem Foto: Novi magazin/SA
Posao u Nišu traži 24.360 ljudi, a najveći broj nezaposlenih je sa četvrtim stepenom stručne spreme 12.124 i sa trećim stepenom, 8.561.


Prema podacima niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje bez posla je i 8.107 osoba sa završenom osnovnom školom, ali i 4.646 sa fakultetskom diplomom i 26 doktora nauka.

Portparol niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Vladan Krstić rekao je za Betu da je među nezaposlenim visokoškolcima najviše diplomiranih ekonomista, pravnika i lekara, a među nezaposlenim srednjoškolcima najviše je gimnazijalaca, ekonomskih tehničara i trgovaca.

"Do zaposlenja najlakše dolaze osobe elektro i mašinske struke, kako sa srednjom školom tako i sa fakultetom. Deficitarna zanimanja su profesori nemačkog jezika, farmaceuti, IT stručnjaci, kao i neka zanatska zanimanja, kao što su vodoinstalateri i električari", rekao je Krstić.

Prema podacima niške filijale NSZ, broj nezaposlenih lica u Nišu smanjen je u odnosu na isti period prošle godine za 13,8 odsto, na području Nišavskog okruga broj nezaposlenih smanjen je za 11,1 odsto.

Na području Nišavskog okruga bez posla je u aprilu bilo 37.112 osoba.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side