11.08.2017 | 09:58h ► 15:04h Prag

U Češkoj jaja iz Holandije i Belgije na tržište tek posle testova na insekticid

U Češkoj jaja iz Holandije i Belgije na tržište tek posle testova na insekticid Foto: Beta, AP
Češka Veterinarska uprava naredila je svim češkim uvoznicima jaja i proizvoda od jaja iz Holandije i Belgije obavezne testove u laboratorijama i da samo ako se ustanovi da nisu zatrovana insekticidom fipronil smeju u radnje.

"Iako kod nas nema na tržištu jaja iz Belgije i Holandije, odlučili smo da povećamo bezbednost hrane i primenili smo tu vanrednu veneterinarsku meru", kazao je Češkoj televiziji direktor uprave Zbinjek Semerad.

Na taj korak češke vlasti su se odlučile pošto su u sredu otkrivena kontaminirana jaja u Slovačkoj, i to preko nekoliko zemalja uvezena iz Austrije, skuvana i već oljuštena, spremna u magacinu za isporuku u menze i restorane.

Zatrovana jaja su izvezena iz Holandije u Nemačku, tu skuvana, a zatim izvezena u Austriju gde je izvoznik isporučio Slovačkoj 24 pakovanja za restorane, što je posebno šokiralo Slovake, jer i kada bi sami pazili šta kupuju, mogli bi da se otruju u restoranima.

"Ponovo pozivam sve slovačke potrošače da se raspituju za poreklo sirovina, ne samo u prodavnicama već i u restoranima. Slovačke namirnice su pod strogom kontrolom naše Veterinarske uprave od njive do regala u prodavnici", kazala je slovačka ministarka poljoprivrede Gabrijela Matečna.

U Češkoj će uvoznici jaja iz Belgije i Holandije morati da čuvaju pola godine rezultate testova i potvrde da u uvezenim jajima nema tragova insekticida, a za izbegavanje testova preti kazna od 80.000 evra.

Nemačka, Belgija i Holandija su prošle sedmice počele da povlače sa tržišta tone jaja zbog skandala da su u njima nađeni tragovi otrovnog insekticida fipronila kojim ne smeju da se tretiraju životinje čije meso jedu ljudi.

 

Jaja sa insekticidom u 15 zemalja EU, Švajcarskoj i Kini

Evropska unija saopštila je danas da su 15 članica EU, Kina i Švajcarska prijavile da su do njih stigla insekticidom opasnim po zdravlje kontaminirana jaja ili proizvodi od jaja.

Nakon što su otkrivena jaja koja sadrže "fipronil", pod istragom je nekoliko proizvođača u Holandiji i Belgiji.

Portparol EU za trgovinu i poljoprivredu Danijel Rosario rekao je danas da su zatvorene i neke farme u Francuskoj i Nemačkoj.  On je naveo da su proizvodi sa tih farmi isporučeni u 13 zemalja.

Kontaminirana jaja otkrivena su i u Švedskoj, Britaniji, Austriji, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj, Rumuniji, Sloveniji, Slovačkoj i Danskoj, kao i Švajcarskoj i Hongkongu.

U međuvremenu je Evropska komisija najavila vanredni sastanak o skandalu s kontaminiranim jajima za kraj sledećeg meseca.

Portparolka Komisije Mina Andrejeva kazala je da će skup verovatno biti održan 26. septembra.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Od sutra razgovori o minimalnoj ceni rada u Srbiji Od sutra razgovori o minimalnoj ceni rada u Srbiji

  Članovi Socijalno-ekonomskog saveta Srbije danas su podržali Nacrt zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave i dogovorili da pregovori o minimalanoj ceni rada za 2018. godinu započnu već sutra, saopšteno je posle sastanka tog tela.

 • Protest radnika Goše ispred Vlade Srbije Protest radnika Goše ispred Vlade Srbije

  Radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke okončali su današnji prosatni protest ispred Vlade Srbije, a niko od predstavnika vlasti nije im se obratio.

 • Mihajlovićeva i Pastor otvorili deonicu ipsilon kraka Mihajlovićeva i Pastor otvorili deonicu ipsilon kraka

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pustila je danas u saobraćaj deonicu ipsilon kraka kod Subotice, od somborskog do bačkotopolskog puta.

 • Đorđević: Država pokušava da reši problem radnika Goše Đorđević: Država pokušava da reši problem radnika Goše

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da danas nije razgovarao sa radnicima Goše koji su protestovali ispred Vlade Srbije jer je ta fabrika u privatnom vlasništvu, ali je istakao da država pokušava da reši njihov problem na najbolji način.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side