11.08.2017 | 09:58h ► 15:04h Prag

U Češkoj jaja iz Holandije i Belgije na tržište tek posle testova na insekticid

U Češkoj jaja iz Holandije i Belgije na tržište tek posle testova na insekticid Foto: Beta, AP
Češka Veterinarska uprava naredila je svim češkim uvoznicima jaja i proizvoda od jaja iz Holandije i Belgije obavezne testove u laboratorijama i da samo ako se ustanovi da nisu zatrovana insekticidom fipronil smeju u radnje.

"Iako kod nas nema na tržištu jaja iz Belgije i Holandije, odlučili smo da povećamo bezbednost hrane i primenili smo tu vanrednu veneterinarsku meru", kazao je Češkoj televiziji direktor uprave Zbinjek Semerad.

Na taj korak češke vlasti su se odlučile pošto su u sredu otkrivena kontaminirana jaja u Slovačkoj, i to preko nekoliko zemalja uvezena iz Austrije, skuvana i već oljuštena, spremna u magacinu za isporuku u menze i restorane.

Zatrovana jaja su izvezena iz Holandije u Nemačku, tu skuvana, a zatim izvezena u Austriju gde je izvoznik isporučio Slovačkoj 24 pakovanja za restorane, što je posebno šokiralo Slovake, jer i kada bi sami pazili šta kupuju, mogli bi da se otruju u restoranima.

"Ponovo pozivam sve slovačke potrošače da se raspituju za poreklo sirovina, ne samo u prodavnicama već i u restoranima. Slovačke namirnice su pod strogom kontrolom naše Veterinarske uprave od njive do regala u prodavnici", kazala je slovačka ministarka poljoprivrede Gabrijela Matečna.

U Češkoj će uvoznici jaja iz Belgije i Holandije morati da čuvaju pola godine rezultate testova i potvrde da u uvezenim jajima nema tragova insekticida, a za izbegavanje testova preti kazna od 80.000 evra.

Nemačka, Belgija i Holandija su prošle sedmice počele da povlače sa tržišta tone jaja zbog skandala da su u njima nađeni tragovi otrovnog insekticida fipronila kojim ne smeju da se tretiraju životinje čije meso jedu ljudi.

 

Jaja sa insekticidom u 15 zemalja EU, Švajcarskoj i Kini

Evropska unija saopštila je danas da su 15 članica EU, Kina i Švajcarska prijavile da su do njih stigla insekticidom opasnim po zdravlje kontaminirana jaja ili proizvodi od jaja.

Nakon što su otkrivena jaja koja sadrže "fipronil", pod istragom je nekoliko proizvođača u Holandiji i Belgiji.

Portparol EU za trgovinu i poljoprivredu Danijel Rosario rekao je danas da su zatvorene i neke farme u Francuskoj i Nemačkoj.  On je naveo da su proizvodi sa tih farmi isporučeni u 13 zemalja.

Kontaminirana jaja otkrivena su i u Švedskoj, Britaniji, Austriji, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj, Rumuniji, Sloveniji, Slovačkoj i Danskoj, kao i Švajcarskoj i Hongkongu.

U međuvremenu je Evropska komisija najavila vanredni sastanak o skandalu s kontaminiranim jajima za kraj sledećeg meseca.

Portparolka Komisije Mina Andrejeva kazala je da će skup verovatno biti održan 26. septembra.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Intervju Igor Anić: Balkan u fokusu Nemaca Intervju Igor Anić: Balkan u fokusu Nemaca

    Strateški fokus ProCredit grupe je Zapadni Balkan i Istočna Evropa, odnosno Gruzija i Ukrajina, dok je većina bankarskih grupacija fokusirana na Zapadnu Evropu. Međutim, činjenica da je ovaj region naš prioritet zapravo je i ključ našeg uspeha jer mi svoje modele prilagođavamo potrebama regiona

  • Protest bivših radnika Zastava kamioni sutra u Kragujevcu Protest bivših radnika Zastava kamioni sutra u Kragujevcu

    Bivši radnici fabrike "Zastava kamioni" koji traže isplatu zaostalih zarada i povezivanje staža okupiće se na protestu sutra u devet sati na trgu Kod krsta, u centru Kragujevca.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side