11.08.2017 | 09:58h ► 15:04h Prag

U Češkoj jaja iz Holandije i Belgije na tržište tek posle testova na insekticid

U Češkoj jaja iz Holandije i Belgije na tržište tek posle testova na insekticid Foto: Beta, AP
Češka Veterinarska uprava naredila je svim češkim uvoznicima jaja i proizvoda od jaja iz Holandije i Belgije obavezne testove u laboratorijama i da samo ako se ustanovi da nisu zatrovana insekticidom fipronil smeju u radnje.

"Iako kod nas nema na tržištu jaja iz Belgije i Holandije, odlučili smo da povećamo bezbednost hrane i primenili smo tu vanrednu veneterinarsku meru", kazao je Češkoj televiziji direktor uprave Zbinjek Semerad.

Na taj korak češke vlasti su se odlučile pošto su u sredu otkrivena kontaminirana jaja u Slovačkoj, i to preko nekoliko zemalja uvezena iz Austrije, skuvana i već oljuštena, spremna u magacinu za isporuku u menze i restorane.

Zatrovana jaja su izvezena iz Holandije u Nemačku, tu skuvana, a zatim izvezena u Austriju gde je izvoznik isporučio Slovačkoj 24 pakovanja za restorane, što je posebno šokiralo Slovake, jer i kada bi sami pazili šta kupuju, mogli bi da se otruju u restoranima.

"Ponovo pozivam sve slovačke potrošače da se raspituju za poreklo sirovina, ne samo u prodavnicama već i u restoranima. Slovačke namirnice su pod strogom kontrolom naše Veterinarske uprave od njive do regala u prodavnici", kazala je slovačka ministarka poljoprivrede Gabrijela Matečna.

U Češkoj će uvoznici jaja iz Belgije i Holandije morati da čuvaju pola godine rezultate testova i potvrde da u uvezenim jajima nema tragova insekticida, a za izbegavanje testova preti kazna od 80.000 evra.

Nemačka, Belgija i Holandija su prošle sedmice počele da povlače sa tržišta tone jaja zbog skandala da su u njima nađeni tragovi otrovnog insekticida fipronila kojim ne smeju da se tretiraju životinje čije meso jedu ljudi.

 

Jaja sa insekticidom u 15 zemalja EU, Švajcarskoj i Kini

Evropska unija saopštila je danas da su 15 članica EU, Kina i Švajcarska prijavile da su do njih stigla insekticidom opasnim po zdravlje kontaminirana jaja ili proizvodi od jaja.

Nakon što su otkrivena jaja koja sadrže "fipronil", pod istragom je nekoliko proizvođača u Holandiji i Belgiji.

Portparol EU za trgovinu i poljoprivredu Danijel Rosario rekao je danas da su zatvorene i neke farme u Francuskoj i Nemačkoj.  On je naveo da su proizvodi sa tih farmi isporučeni u 13 zemalja.

Kontaminirana jaja otkrivena su i u Švedskoj, Britaniji, Austriji, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj, Rumuniji, Sloveniji, Slovačkoj i Danskoj, kao i Švajcarskoj i Hongkongu.

U međuvremenu je Evropska komisija najavila vanredni sastanak o skandalu s kontaminiranim jajima za kraj sledećeg meseca.

Portparolka Komisije Mina Andrejeva kazala je da će skup verovatno biti održan 26. septembra.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 118, 23 dinara Evro sutra 118, 23 dinara

  Dinar će u utorak zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,2362 dinara za jedan evro.

 • Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom Istraživačke grupe Brisela koja priprema izveštaj i vodič za investiranje u Srbiji Fadrikom Alvaresom Toledom o prioritetima Srbije u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, regionalnom povezivanju i privlačenju stranih investitora, saopšteno je iz njenog kabineta.

 • Manje od trećine stranaca koji rade u Srbiji pokreće sopstveni biznis Manje od trećine stranaca koji rade u Srbiji pokreće sopstveni biznis

  Manje od trećine ukupnog broja stranaca koji dobijaju dozvolu za rad u Srbiji pokreće sopstveni posao, dok ostali uglavnom rade u inostranim kompanijama, pre svega na visokospecijalizovanim poslovima za koje ne postoje odgovarajući kadrovi u zemlji ili ih nema dovoljno, objavio je časopis "Biznis i finansije".

 • Evro danas 118,25 dinara Evro danas 118,25 dinara

  Dinar će danas zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs biće 118,2562 dinara za jedan evro, što će biti rekordna vrednost domaće valute u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw