21.09.2018 Rovinj

Turizam u funkciji ekonomskog jačanja regiona

Turizam u funkciji ekonomskog jačanja regiona Foto: Pixabay
Evropska unija će usmeriti pet miliona evra na razvoj i promociju regionalnog turizma zemalja Zapadnog Balkana tokom naredne tri godine.

Projekat  obuhvata Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Kosovo i Makedoniju i usmeren je na razvoj i  usaglašavanje regionalnih turističkih ponuda zasnovanih na zajedničkom kulturnoistorijskom nasleđu kao i unapređivanju regionalnog avanturističkog turizma.

Projekat "Razvoj regionalnog turizma: kultura i avantura, više mora, snega i sunca" realizuje Savet za regionalnu saradnju, a razvoj i unapređivanje projekta biće oslonjeno na saradnju  državnih, nevladinih i privatnih sektora.

"Projekat dorinosi ekonomskom razvoju regiona kroz razvoj zajednicke regionalne turističke ponude " ocenio je Nikola Gaon, službenik za komunikacije, predstavljajući projekta na ovogodišnjem Vikend Media Festivalu koji se održava u Rovinju.

On je napomenuo i da je već raspisan prvi poziv za manje nepovratne grantove  usmerene na razvoj infrastrukture i unapređivanje kvaliteta usluga na regionalnim turističkim rutama.

Vlade šest zemalja Zapadnog Balkana saglasne su u oceni da je turizam sektor sa najvećim potencijalom za rast i regionalnu saradnju. Turizam trenutno učestvuje sa 24,1 odsto u izvozu tih zemalja, doprinosi sa 5,6 odsto GDP-u i angažuje 5,4 odsto zaposlenih.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kineska kompanija Ziđin zvanično preuzela RTB Bor Kineska kompanija Ziđin zvanično preuzela RTB Bor

  Kineska kompanija Ziđin danas je zvanično preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i uplatila 350 miliona dolara za dokapitalizaciju.

 • Insajder: Er Srbiji nije stigao nijedan od četiri nova aviona Insajder: Er Srbiji nije stigao nijedan od četiri nova aviona

  Er Srbija je do kraja septembra ove godine trebalo da dobije dva nova aviona i još dva do kraja godine, međutim okosnicu flote nacionalnog avioprevoznika i dalje čine iznajmljeni avioni stariji od 10 godina, piše danas Insajder.

 • Evro sutra 118,44 dinara Evro sutra 118,44 dinara

  Dinar će u utorak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,4426 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Evro danas 118,44 dinara Evro danas 118,44 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,4426 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side