21.09.2018 Rovinj

Turizam u funkciji ekonomskog jačanja regiona

Turizam u funkciji ekonomskog jačanja regiona Foto: Pixabay
Evropska unija će usmeriti pet miliona evra na razvoj i promociju regionalnog turizma zemalja Zapadnog Balkana tokom naredne tri godine.

Projekat  obuhvata Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Kosovo i Makedoniju i usmeren je na razvoj i  usaglašavanje regionalnih turističkih ponuda zasnovanih na zajedničkom kulturnoistorijskom nasleđu kao i unapređivanju regionalnog avanturističkog turizma.

Projekat "Razvoj regionalnog turizma: kultura i avantura, više mora, snega i sunca" realizuje Savet za regionalnu saradnju, a razvoj i unapređivanje projekta biće oslonjeno na saradnju  državnih, nevladinih i privatnih sektora.

"Projekat dorinosi ekonomskom razvoju regiona kroz razvoj zajednicke regionalne turističke ponude " ocenio je Nikola Gaon, službenik za komunikacije, predstavljajući projekta na ovogodišnjem Vikend Media Festivalu koji se održava u Rovinju.

On je napomenuo i da je već raspisan prvi poziv za manje nepovratne grantove  usmerene na razvoj infrastrukture i unapređivanje kvaliteta usluga na regionalnim turističkim rutama.

Vlade šest zemalja Zapadnog Balkana saglasne su u oceni da je turizam sektor sa najvećim potencijalom za rast i regionalnu saradnju. Turizam trenutno učestvuje sa 24,1 odsto u izvozu tih zemalja, doprinosi sa 5,6 odsto GDP-u i angažuje 5,4 odsto zaposlenih.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Direktorka EBRD za zapadni Balkan: Regionu treba brži razvoj Direktorka EBRD za zapadni Balkan: Regionu treba brži razvoj

  Zemljama zapadnog Balkana trebalo bi skoro dva veka da dostignu prosečan nivo prihoda u EU, ako bi napredovale niskim prosečnim stopama rasta, ukazala je Žužana Hargitaj, direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan sa sedištem u Srbiji.

 • Svetski ekonomski forum: Kvalitet puteva u Srbiji i BiH najgori u regionu Svetski ekonomski forum: Kvalitet puteva u Srbiji i BiH najgori u regionu

  Statistika Svetskog ekonomskog foruma u poslednjih osam godina jasno pokazuje da je Srbija, kada je reč o kvalitetu putne mreže, najlošije rangirana od svih država u regionu, s izuzetkom Bosne i Hercegovine, preneo je "Danas".

 • Evro danas 117,92 dinara Evro danas 117,92 dinara

  Vrednost dinara prema evru danas je gotovo nepromenjena i zvanični srednji kurs je 117,9230 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Insajder: Imovina PKB prodata ispod svake cene Insajder: Imovina PKB prodata ispod svake cene

  Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Dahra kupila je u oktobru 2018. godine imovinu PKB korporacije za oko 121 milion evra, iako je njena knjigovodstvena vrednost bila 227 miliona evra, preneo je danas portal Insajder.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side