07.08.2018 Beograd

TS: Utvrditi odgovornost za skivanje ugovora s firmom Petera Kamaraša

TS: Utvrditi odgovornost za skivanje ugovora s firmom Petera Kamaraša
Transparentnost Srbija je danas zatražila da se utvrdi ko je odgovoran za trogodišnje skrivanje od javnosti ugovora o upravljanju smederevskom železarom, kao i za eventualni nastanak štete tokom njegove realizacije i raskida.


"Pozivamo Vladu Srbije i Ministarstvo privrede da objave ceo tekst ugovora, kao i podatke o njegovoj realizaciji na osnovu kojih bi građani mogli da steknu predstavu o tome da li su tvrdnje njenog bivšeg partnera na ovom poslu osnovane", navodi se u saopštenju TS.

Ta nevladina organizacija je ukazala da objavljeni delovi ugovora o upravljanju smederevskom železarom koji je Vlada Srbije marta 2015. godine zaključila sa firmom Petera Kamaraša HPK menadžment, potvrđuju da je taj ugovor nezakonito skrivan od građana u protekle tri godine.

"Na ovom primeru se pokazalo da tajni ugovori o raspolaganju javnom imovinom donose štetu i da bi javnost ključnih informacija morala ubuduće da se postavi kao uslov važenja ugovora. Takođe se pokazalo koliko bi bilo opasno da se preduzeća u državnom vlasništvu isključe iz sistema pristupa informacijama od javnog značaja, kao što se predviđa u aktuelnom nacrtu izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama", smatra TS.

U saopštenju se ističe da je izuzetno je važno da se kroz izmene Ustava Srbije stvori mehanizam koji bi sprečio zaključivanje tajnih ugovora o raspolaganju javnim sredstvima. 

TS je podsetio da su ugovor o upravljanju smederevskom železarom hvalili najviši predstavnici Vlade Srbije, a godinu dana kasnije država je raskinula taj ugovor uz tvrdnje da konsultant nije ispunio obaveze.

Prema odluci ugovorene arbitraže iz Londona, bivši menadžment Železare Smederevo potražuje naknadu štete od 10 miliona dolara i 2,4 miliona dolara za troškove postupka.

"Za sve to vreme, ni kada je ugovor proglašavan za spasonosno rešenje, ni kada je raskidan, građani Srbije nisu imali proverljive podatke o preuzetim obavezama i postupanju sa javnom imovinom, već samo tvrdnje jedne i druge strane", navela je TS.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni

  Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su danas da najavljene izmene Zakona o radu, koje će kako se navodi, omogućiti poslodavcima da proveravaju razloge zbog kojih zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ako uoče zloupotrebe, predstavljaju "neviđeni bezobrazluk koji za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i kada su bolesni".

 • Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da zemlje regiona moraju bolje da se povezuju, pre svega infrastrukturno, i da iskoriste kineski projekat "Jedan pojas jedan put".

 • Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar

  Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u programu sa Ruskim železnicama pedvidjen nastavak obnove pruge Beograd-Bar, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

 • Evro danas 118,23 dinara Evro danas 118,23 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,2366 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side