Trivan: FAO može da pomogne Srbiji u smanjenju zagađenja koja dolaze iz poljoprivrede
11.10.2019 Beograd

Trivan: FAO može da pomogne Srbiji u smanjenju zagađenja koja dolaze iz poljoprivrede

Trivan: FAO može da pomogne Srbiji u smanjenju zagađenja koja dolaze iz poljoprivrede Foto: Beta / UNDP
Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) može da pomogne Srbiji u smanjenju zagađenja životne sredine, naročito onog koje dolazi iz poljoprivrede, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u razgovoru sa generalnim direktorom FAO Ću Dongjuem.

"Velika količina pesticida i drugih hemijskih supstanci u poljoprivrednoj proizvodnji zagađuje zemljište koje je, pored vode, najveći resurs, što poljoprivredu čini jednim od faktora zagađenja. Očuvanje zemljišta kao resursa, održivo upravljanje prirodnim resursima i zaustavljanje smanjenja biološke raznovrsnosti, jedan je od prioriteta za bolji i zdraviji život građana Srbije", rekao je Trivan, sapštio je njegov kabinet.

Generalni direktor FAO ukazao je na veliki značaj biodiverziteta, ne samo u prirodi, već i poljoprivrednoj proizvodnji.

On je naglasio da je očuvanje raznovrsnosti poljoprivrednih proizvoda jedan od izraza održivog upravljanja resursima i očuvanja ravnoteže koja mora postojati, kako u prirodi, tako i u urbanim područjima.

Navodeći kineska rešenja kao primer održivog upravljanja resursima, ukazao je da zaštita životne sredine podrazumeva inkluzivni pristup, i promenu svesti najšire javnosti.

Dongju je naglasio da proizvodnja hrane koja primenjuje principe zaštite životne sredine znači bolje okruženje, a da stvaranje boljeg okruženja neposredno utiče na zdraviji, bolji život ljudi.

Na sastanku je ocenjeno je neophodno dalje jačanje saradnje i veće uključivanje Srbije u konkretne programske aktivnosti ; FAO, navelo je Ministrstvo za zaštitu životne sredine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side