30.01.2012 Bor

Tri milijarde evra za rudarstvo

Tri milijarde evra za rudarstvo
Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da bi u narednih osam godina u rudarstvo u Srbiji trebalo da bude direktno investirano tri milijarde evra.

Dulić je, u izjavi u RTB Bor, koji je obišao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, istakao da je 2011. bila sjajna za rudarstvo u Srbiji, i da je u rudarskoj proizvodnji zabeležen rast od 10 odsto, što je najveći rast od svih privrednih grana.

Prema njegovim rečima u 2011. rudarstvo je donelo dve milijarde dolara profita onima koji su se bavili tom privrednom granom.

Dulić je naveo da je namera izražena u novoj strategiji upravljanju mineralnim sirovinama, koju je vlada usvojila u četvrtak, da bude promenjen odnos prema rudnim bogatstvima u Srbiji.

Namera je da kod svih rudnih potencijala koji budu eksploatisani država ima učešće bilo da se radi o uljnim škriljcima ili o nekim metalima, rekao je ministar i dodao da nova strategija predviđa da rudarstvo značajno utiče na rast bruto domaćeg proizvoda i da ga poveća na pet odsto, sa sadašnjih jedan do dva odsto.

Dulić je naveo i da je namera da 2020.godišnji profit od rudarstva dostigne pet milijardi dolara, da se u toj grani zaposli 35.000 radnika, i da rudarstvo prestane da bude sinonim za teške uslove rada i siromaštvo.

On je istakao i da će u budućnosti Srbija iskoristiti potencijale koje ima da otvori nove rudnike bakra, zlata, srebra, nikla, hroma, uglja i uljnih škriljaca, i napomenuo da je u prošloj godini ostvarena rekordna proizvodnja uglja od kada se vadi u Srbiji.

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski istakao je da se u eksploataciji rude koriste najsavremenije metode, koje su, takođe, i jeftine i dodao da u rudniku trenutno radi 136 visokokvalifikovanih rudara, a kada izađu prve generacije iz tehničke škole sa rudarskih smerova zapošljavaće se još po 60 radnika godišnje.

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi Magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 31.01.2012, 11:29h anta

  2 milijarde dolara profita u rudarstvu prosle godine? pa taj dulic pod hitno treba da se vrati lekarskoj profesiji. ako i to uopste zna da radi! a bor i dalje radi sa velikim gubicima. zivi bili pa videli.

Pročitajte i...
 • NBS: Povećan kreditni rejting Srbije NBS: Povećan kreditni rejting Srbije

  Rejting agencija Standard and Poor's povećala je kreditni rejting Srbije sa "BB" na "BB+" i ocenila izglede za dalje povećanje rejtinga kao pozitivne, što je snažan signal da su i u narednom kraćem roku moguća dalja povećanja kreditnog rejtinga, saopštila je večeras Narodna banka Srbije.

 • Kopač: U Elektromreži Srbije znali da Kosovo izlazi iz njenog regulatornog bloka Kopač: U Elektromreži Srbije znali da Kosovo izlazi iz njenog regulatornog bloka

  Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač rekao je da potpisivanje ugovora između Operatora sistema transmisije i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) i albanskog Operatora prenosnog sistema (OST) o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija nije bilo nepoznato srpskom operatoru Elektromreži Srbije (EMS), kao ni predstavnicima Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E).

 • Potpisan sporazum Srbije i BiH o saradnji u izgradnji auto-puta Beograda - Sarajevo Potpisan sporazum Srbije i BiH o saradnji u izgradnji auto-puta Beograda - Sarajevo

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, potpisala je danas sa zamenikom ministra telekomunikacija i saobraćaja Bosne i Hrecegovine (BiH) Sašom Dalipagićem sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH o saradnji na realizaciji projekta auto-puta Beograd-Sarajevo.

 • Mali: Srbija sve bliže investicionom rejtingu Mali: Srbija sve bliže investicionom rejtingu

  Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da su povećanjem kreditnog rejtinga potvrđeni dobri rezultati Srbije i dodao da će se na taj način zemlja još bolje pozicionirati na svetskom finansijskom tržištu i tako brže stići do investicionog rejtinga.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side