Traži se strateški partner za JAT
24.07.2011 Beograd

Traži se strateški partner za JAT

Traži se strateški partner za JAT
Tender za izbor strateškog partnera kompaniji Jat ervejz (Airways) biće raspisan početkom avgusta.

"Shodno akcionom planu koji je definisan sa privatizacionim savetnikom, Ministarstvo trenutno priprema raspisivanje javnog poziva za izbor strateškog partnera, tako da očekujemo da će već krajem ovog meseca, u toku sledeće nedelje, biti kompletirane sve aktivnosti", rekao je državni sekretar Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Miodrag Miljković.

Javni poziv će, prema Miljkoviću, trajati oko dva meseca posle čega će biti pregledane prispele ponude a zatim vođeni pregovori sa potencijalnim strateškim partnerima.

Vlada Srbije je na sednici od 16. aprila 2010. usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, pošto su Radna grupa za poslovnu konsolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Planirano je da se osnuje nova aviokompanija koja treba da preuzme ulogu nacionalnog avioprevoznika u strateškom partnerstvu sa nekom uspešnom stranom kompanijom.

Posle izbora strateškog partnera uslediće prenos imovine "Jat ervejza" i strateškog partnera u novu srpsku aviokompaniju.

Na prvom tenderu 2008, za srpsku nacionalnu aviokompaniju nije bilo zainteresovanih. Za 51 odsto kapitala tada je tražen 51 milion evra.
 

autor: AM izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side