12.02.2018 Vašington

Tramp predstavio infrastrukturne planove od 1.500 milijardi dolara

Tramp predstavio infrastrukturne planove od 1.500 milijardi dolara Foto: Beta / AP
Američki predsednik Donald Tramp predstavio je danas planove za obnovu infrastrukture kojim bi u narednoj deceniji 1.500 milijardi dolara bilo uloženo u puteva, autoputeva i aerodroma.

Tramp se u Beloj kući sastao s s grupom guvernera, gradonačelenika i lokalnih zvaničnika kako bi pridobio podršku za svoje planove za obnovu infrastrukture.

Plan, koji je objavila Bela kuća na 55 strana, u mnogome se oslanja na vlasti saveznih država, kao i lokalnih vlasti u finansiranju obnove infrastrukture, preneo je AP.

Tramp je prethodno danas najavio "veliku nedelju" za svoje infrastrukturne planove kojim bi ispunio jedno od predizbornih obećanja.

"Ovo je velika nedelja za Infrastrukturu. Pošto smo glupo potrošili 7.000 milijardi dolara na Bliskom istoku, vreme je da počnemu da investiramo u NAŠU Zemlju", napisao je Tramp na Tviteru.

Plan administracije je fokusiran na korišćenje 200 milijardi dolara federalnih sredstava uz novac od lokalni i državnih poreza za popravljanje infrastrukture u SAD.

Tramp je više puta rekao da "ruinirani" putevi sprečavaju američku privredu da ispuni svoje potencijale.

Polovina novca tebalo bi da ode na podsticaje za saobraćaj, vodu, kontrolu poplava, čišćenje nekih od najzagađenijih lokacija u SAD i druge projekte.

Države i lokalne vlade bi podsticaje od federalne vlade mogli koristiti za do 20 odsto troškova.

Oko 50 milijardi dolara bi trebalo da ode na ruralne projekte koji obuhvataju saobraćaj, širokopojasni internet, vodu, otpad, energiju, upravljanje poplavama i luke. Ovaj deo, navodi AP, trebalo bi da odgovori na kritike pojedinih republikanskih senatora da će javno-privatno partnerstvo malo pomoći ruralnim državama koje najviše podržavaju Republikansku partiju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side