09.10.2015 Frankfurt

Tajanstveni kupac podigao akcije VW-a za više od osam odsto

Tajanstveni kupac podigao akcije VW-a za više od osam odsto Foto: Beta/AP
Vrednost akcije Folksvagena (VW) skočila je za više od 8,0 odsto danas, uprkos skandalu sa masovnom prevarom u pogledu emisije štetnih gasova iz njegovih dizel vozila, što je izazvalo spekulacije o "tajanstvenom" kupcu koji je pokupovao deonice VW-a.

Otkriće da je nemački automobilski gigant opremio 11 miliona automobila softverom koji manipuliše podacima o zagađenju vazduha doveo je do toga da se vrednost njegovih akcija prepolovi za dve sedmice, rezultirajući brisanjem više od 25 milijardi evra tržišne kapitalizacije kompanije, izveštava AFP.

Međutim, akcije VW-a doživele su danas snažan oporavak, završavajući nedelju na berzi sa rastom od 8,35 procenata, na 125,90 evra.

Nemački dnevnik Bild je, izveštavajući o "misterioznom skoku" akcija VW-a, naveo da se na tržištu "šuška" da su porodice Porše i Pič - koje su i najveći akcionari Folksvagen grupe, bile na tržištu radi kupovine.

Glasine se potkrepljuju činjenicom da je obična akcija VW-a, koja daje pravo glasa vlasniku, zapravo ta koja beleži veliki skok.

Druga, preferencijalna akcija nosi dividende, ali vlasniku pruža manji uticaj u pogledu kompanije.

Dve porodice, naslednici tvorca čuvene "bube" i osnivača Folksvagena, imaju putem vlasništva u Poršeu SE kontrolni udeo od 52,2 procenta u VW grupi.

Odmah nakon izbijanja VW afere, Porše SE je povećao svoju moć u grupi kupovinom 1,5 odsto Folksvagenovih akcija od Suzukija.

U međuvremenu, nemačka metalna industrija izrazila je danas bojazan u pogledu uticaja krize Folksvagena na njihovo poslovanje.

"Trećina nemačkih metalurga generiše najmanje 20 odsto svojih prihoda preko direktnih ili indirektnih Folksvagenovih dobavljača", naveo je šef Udruženja metalurga Tomas Ruter u saopštenju.

On je dodao da sektor strahuje da će narudžbine da opadnu za oko 10 odsto i upozorio da na srednji rok ne može da se isključi ukidanje radnih mesta.

Ostali dobavljači VW-a su manje pesimistični, pri čemu neke kompanije koje se bave proizvodnjom auto opreme smatraju da bi drugi proizvođači automobila mogli da ispune prazninu koja ostane iza Folksvagena.

autor: SA izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side