09.10.2015 Frankfurt

Tajanstveni kupac podigao akcije VW-a za više od osam odsto

Tajanstveni kupac podigao akcije VW-a za više od osam odsto Foto: Beta/AP
Vrednost akcije Folksvagena (VW) skočila je za više od 8,0 odsto danas, uprkos skandalu sa masovnom prevarom u pogledu emisije štetnih gasova iz njegovih dizel vozila, što je izazvalo spekulacije o "tajanstvenom" kupcu koji je pokupovao deonice VW-a.

Otkriće da je nemački automobilski gigant opremio 11 miliona automobila softverom koji manipuliše podacima o zagađenju vazduha doveo je do toga da se vrednost njegovih akcija prepolovi za dve sedmice, rezultirajući brisanjem više od 25 milijardi evra tržišne kapitalizacije kompanije, izveštava AFP.

Međutim, akcije VW-a doživele su danas snažan oporavak, završavajući nedelju na berzi sa rastom od 8,35 procenata, na 125,90 evra.

Nemački dnevnik Bild je, izveštavajući o "misterioznom skoku" akcija VW-a, naveo da se na tržištu "šuška" da su porodice Porše i Pič - koje su i najveći akcionari Folksvagen grupe, bile na tržištu radi kupovine.

Glasine se potkrepljuju činjenicom da je obična akcija VW-a, koja daje pravo glasa vlasniku, zapravo ta koja beleži veliki skok.

Druga, preferencijalna akcija nosi dividende, ali vlasniku pruža manji uticaj u pogledu kompanije.

Dve porodice, naslednici tvorca čuvene "bube" i osnivača Folksvagena, imaju putem vlasništva u Poršeu SE kontrolni udeo od 52,2 procenta u VW grupi.

Odmah nakon izbijanja VW afere, Porše SE je povećao svoju moć u grupi kupovinom 1,5 odsto Folksvagenovih akcija od Suzukija.

U međuvremenu, nemačka metalna industrija izrazila je danas bojazan u pogledu uticaja krize Folksvagena na njihovo poslovanje.

"Trećina nemačkih metalurga generiše najmanje 20 odsto svojih prihoda preko direktnih ili indirektnih Folksvagenovih dobavljača", naveo je šef Udruženja metalurga Tomas Ruter u saopštenju.

On je dodao da sektor strahuje da će narudžbine da opadnu za oko 10 odsto i upozorio da na srednji rok ne može da se isključi ukidanje radnih mesta.

Ostali dobavljači VW-a su manje pesimistični, pri čemu neke kompanije koje se bave proizvodnjom auto opreme smatraju da bi drugi proizvođači automobila mogli da ispune prazninu koja ostane iza Folksvagena.

autor: SA izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke

    Šest izjava o zainteresovanosti dostavljeno je blagovremeno i sadrži svu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom za kupovinu akcija u vlasništvu Srbije u Komercijalnoj banci a.d. Beograd, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

  • Evro sutra 117,93 din Evro sutra 117,93 din

    Dinar će u četvrtak imati gotovo istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs biće 117,9392 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Centralna banka je danas na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side