Tabaković: Srbija ima najveće devizne rezerve za 20 godina i 21 tonu zlata
12.07.2019 Beograd

Tabaković: Srbija ima najveće devizne rezerve za 20 godina i 21 tonu zlata

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je danas ponovila da Srbija ima najveće devizne rezerve za 20 godina, da iznose 12,6 milijardi evra i to niko koliko god da je "zavidan ili bilo čime drugim motivisan" ne može da ospori.

"Danas raspolažemo sa 21,5 tona zlata i to je u odnosu na jučerašnju cenu preko 850 miliona evra. A to je malo ispod sedam procenata ukupnih deviznih rezervi i mi ćemo nastojati da povećamo, sve radimo i preduzimamo da bi imali tu vrste aktive u deviznim rezervama koja ne zahteva nikakav trošak a daje sigurnost", rekla je Tabaković za Radio televiziju Sribije.

Ona je rekla, preneto je na sajtu ove televizije, da je dinar postao poželjna roba za kojim je veća tražnja nego ponuda i zato raste njegova cena.

"Zato Narodna banka i ima pod znacima navoda probleme, imali smo najveću kupovinu u jednom mesecu, to je bio mesec jun kada smo 735 miliona evra kupili da ne bi dozvolili da dinar preterano jača", rekla je Tabaković, koja se pohvalila da smo "dostigli cifru od 70 milijardi dinara dinarske štednje".

Govoreći o bankama, ona je rekla da bez obzira što se jednako odnosi prema svim bankama bez obzira na veličinu, poreklo i gde im je matica, smatra da Srbija treba da ima neku od banaka poput Poštanske štedionice, učešće u Кomercijalnoj banci.

"Sa svim svojim strateškim projektima koje namerava da preduzme ili da završi, pa morate da priznate da tu ima malo i psihologije a ne samo profita", rekla je Tabaković.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • DW: Posao u Nemačkoj - stručna radna snaga sa Balkana DW: Posao u Nemačkoj - stručna radna snaga sa Balkana

  Više od polovine ljudi sa Zapadnog Balkana koji u Nemačku dolaze da rade po posebnim pravilima za taj region - radi kao stručna radna snaga, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada i poziva (IAB).

 • Evro danas 117,58 dinara Evro danas 117,58 dinara

  Zvanični srednji kurs dinara prema evru je danas 117,5845 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • RSE: Srbija radi na zakonu o kriptovalutama RSE: Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

  U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi toblast i IT preduzetnicima olakša poslovanje, objavio je Radio slobodna Evropa (RSE).

 • U Srbiji u julu mesečna inflacija dva odsto U Srbiji u julu mesečna inflacija dva odsto

  U Srbiji su u julu ove godine cene proizvoda i usluga lične potrošnje, kojima se meri inflacija, povećane u proseku za dva odsto u poređenju sa prethodnim mesecom, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side