19.05.2017 | 11:08h ► 12:49h Beograd

Tabaković: Inflacija u Srbiji u granicama cilja

Tabaković: Inflacija u Srbiji u granicama cilja Foto: Beta / Miloš Miškov
Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je bazna međugodišnja inflacija u Srbiji dva odsto, što je u granicama novog cilja koji je tri odsto sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Ona je na prezentaciji majskog izveštaja o inflaciji istakla da su na inflaciju uticali cena nafte na svetskom tržištu i poskupljenje voća, povrća i ogreva usled vremenskih neprilika.

"To su jednokratni uticaji na inflaciju", istakla je Tabaković i ukazala da je ekonomija Srbije otpornija na spoljne uticaje.

Navela je da je centralna banka obezbedila stabilnost deviznog kursa, da je postignuta fiskalna stabilnost i da su stvoreni uslovi za veći privredni rast, najmanje tri odsto.

 

Kazniti krivce za falsifikovanje izveštaja Dajners kluba Beograd

Guverner je kazala da očekuje da pravosudni organi kazne krivce koji su učestvovali u falsifikovanju izveštaja Dajners internešenel kluba iz Beograda.

"Utvrđeno je da se više ne radi o sumnjama o neregularnostima već o flasifikovanim izveštajima Dajners kluba", rekla je Tabaković novinarima na predstavljanju izveštaja o inflaciji.

Račun Dajners kluba je blokiran zbog falsifikovanih računa koji su otkriveni kada je tu kompaniju preuzimao Erste kard klub. Kartice Dajners koristilo je oko 35.000 građana Srbije.

Tabaković je kazala da Dajners, koji u Srbiji posluje od 1992. godine, nije kontrolisala NBS jer je bio registrovan po osnovu Zakona o privrednim društvima, a da je sada podneo zahtev da bude registrovan kao platna institucija.

Po njenim rečima NBS nastoji da trgovci koji su primali Dajners kartice ne budu oštećeni i da ugled te kuće ne bude doveden u pitanje.

Dodala je da NBS očekuje od pravosudnih organa da stave tačku na kompromitovanje finansijske industrije i da budu kažnjeni oni koji su učestvovali u bilo kakavim finansijskim zloupotrebama.


Foto: Beta / Miloš Miškov

 

 

NBS preduzela sve da se u Srbiji ne osete posledice krize Agrokora

Narodna banka Srbije (NBS) preuzela je sve mere iz svoje nadležnosti da se u Srbiji ne osete posledice krize hrvatskog koncerna Agrokor, kazala je danas guvernerka.

"Preduzeli smo sve da ne trpi ni bankarski sektor, ni dobavljači ni građani", kazala je Tabaković novinarima.

Dodala je da ne želi da govori koje su mere preduzete.

"O merama se ne govori ali se rezultati mera vide u stabilnosti bankarskog sektora kao i svih lica koja su u krugu Agrokora", rekla je Tabaković.

Vlada Hrvatske je postavila zastupnika u Agrokoru čiji je vlasnik Ivica Todorić zbog finansijskih problema tog koncerna u čijem vlasništu je u Srbiji nekoliko kompanija koje zapošljavaju oko 12.000 ljudi.

Ranije je najavljivano da će NBS pojačati kontrolu tokova novca kako bi se sprečilo da se odliva novac iz firmi Agrokora u Srbiji.

 

Nisam srećna što dobijamo novog premijera

Tabaković je kazala da je nije srećna što će Srbija dobiti novog premijera jer je Aleksandar Vučić dobro obavljao tu dužnost.

"Tu vrstu posvećenosti, državne odgovornosti, dugoročne održivosti svih mera, hvatanje u koštac sa najneprijatnijim stvarima i netraženja izgovora za to, teško da će moći da neko drugi radi na taj način", rekla je Tabaković novinarima.

Istakla je da se i u NBS pitaju sa kim će tako lako sarađivati kao što su sa Vučićem koji je radio na najodgovorniji način vodeći računa o celini države.

"Da li Međunarodni monetarni fond ili neko drugi više brine o tome da li će plate u javnom sektoru moći da se povećaju za 10 odsto ili Vučić koji je doveo do ovakvih fiskalnih rezultata", rekla je Tabaković i dodala da je brine ko će biti njegov naslednik.

Upitana da li očekuje da će je Vučić sa mesta predsednika Srbije predložiti za novi mandat na čelu NBS ona je rekla da ne pretenduje ni na jednu funkciju osim ove koju sada obavlja.

"Niti očekujem niti me iko pita, niti bih želela da me pitaju, jer čitav život radim ono što znam", kazala je Tabaković i istakla da je posao guvernera nešto što smatra izuzetno značajnim.

Navela je da će sa jednakom predanošću nastaviti da obavlja taj posao "dok god okolnosti to budu tražile" i dok bude imala poverenje onih koji je predlažu.

Jorgovanka Tabaković je za guvernera NBS izabrana avgusta 2012. godine na period od šest godina.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
zagreb
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw